Cum să închiriezi o mașină în străinătate pentru prima dată

Închirieri auto

Există o mulțime de destinații în lume unde pur și simplu nu este la fel fără o mașină de închiriat. Fie că doriți să explorați minunile naturale ale SUA, să vă aventurați prin Noua Zeelandă sau Africa de Sud sau pur și simplu doriți să fiți liber și independent de orare, pașii dumneavoastră se vor îndrepta cu siguranță către o mașină de închiriat.

Cum funcționează de fapt închirierea unei astfel de mașini și ce trebuie să aveți în vedere? Nu trebuie să vă faceți griji, am scris un ghid de bază pentru dvs. și nimic nu vă va surprinde după ce îl veți citi.

Unde să rezervați o mașină

Există zeci de portaluri de rezervări. Alegerea unei mașini funcționează la fel ca alegerea unui zbor. Puteți utiliza motoarele de căutare pentru a compara ofertele tuturor companiilor de închiriere disponibile sau puteți rezerva direct pe site-urile web ale fiecărei companii de închiriere.

Prin intermediul motoarelor de căutare

În majoritatea cazurilor, cel mai simplu este să rezervați prin intermediul motoarelor de căutare. Booking.com este unul dintre cele mai populare și mai transparente, iar noi îl folosim foarte des.

Atunci când rezervați prin intermediul unui motor de căutare, veți ști întotdeauna de la ce companie de închiriere închiriați, iar termenii și condițiile de închiriere ar trebui să fie, de asemenea, detaliate. Evitați site-urile de comparare cu prețuri tentante unde nu veți găsi informații similare, de exemplu nu vă recomandăm să utilizați economycarrentals.com.

Rezervarea prin intermediul unui motor de căutare similar are avantajul de a compara majoritatea ofertelor de la cea mai ieftină la cea mai scumpă, astfel încât nu trebuie să căutați pe site-urile fiecărei companii de închirieri. În plus, rezervarea prin intermediul site-urilor similare este de obicei mai ieftină decât rezervarea directă prin intermediul site-ului web al companiei de închirieri auto.

Rezervați o mașină cu booking.com

Pe de altă parte, unul dintre dezavantaje este necesitatea de a citi în detaliu și de două ori condițiile de închiriere. Se întâmplă adesea ca, după selectarea unei anumite oferte, condițiile să fie actualizate și să difere de textul inițial. Așadar, citiți-le din nou înainte de a plăti.

Atunci când faceți rezervarea, plătiți banii direct site-ului și orice modificare sau anulare se rezolvă prin intermediul acestora.

Prin intermediul site-ului web al companiei de închirieri auto

Fiecare companie de închiriere, desigur, operează propriile sisteme de rezervare prin care se poate rezerva mașina. În cele mai multe cazuri, această opțiune este mai scumpă decât motoarele de căutare menționate mai sus, dar nu este întotdeauna așa. Vă recomandăm întotdeauna să comparați ofertele.

În special în locațiile premium, adică locurile foarte turistice sau zonele izolate, poate fi mai ieftin să rezervați direct prin intermediul site-ului web al companiei de închiriere. Unele dintre cele mai cunoscute companii care operează la nivel mondial includ Alamo, Avis, Budget, Dollar, Europcar, Sixt, Hetz, Alamo, Thrifty și altele.

Companii de închiriere de evitat

Nu toate companiile sunt de încredere și, în ciuda prețului tentant, ajung să perceapă taxe ridicole sau să încerce să inventeze diverse daune și să vă încarce cardul după ce returnați mașina.

În mod tradițional, cele mai rele companii de închiriere includ Goldcar, Centauro, Firefly, Record și InterRent.

La aeroport sau în oraș?

Verificați întotdeauna tarifele de închiriere la sucursala aeroportului și într-un oraș din apropiere. Prețurile pot varia cu până la zeci de procente la o sucursală din afara aeroportului (dar nu este obligatoriu), așa că comparați dacă merită să faceți o scurtă călătorie de la aeroport folosind transportul local. Pentru informații despre transportul din peste 600 de aeroporturi, consultați ghidurile noastre.

Când să rezervați și cât costă închirierea unei mașini

În general, cu cât vă rezervați mașina mai devreme, cu atât plătiți mai puțin. Majoritatea companiilor de închirieri auto și site-urile de rezervări precum booking.com permit anularea gratuită cu 48 de ore înainte de închiriere, așa că nimic nu vă împiedică să rezervați cu mult timp înainte pentru a fi siguri și să verificați prețurile din când în când - chiar și companiile de închirieri auto pot avea diverse promoții cu reduceri.

În plus, la fel ca în cazul zborurilor, nu contează doar cu cât timp în avans rezervați mașina, ci și în ce date.

În destinațiile de vacanță, veți plăti cel mai mult în timpul vacanței de vară, în timp ce iarna prețurile sunt adesea absurd de mici, de ordinul sutelor de coroane pe zi (de exemplu, în Irlanda, Spania sau Portugalia).

Rezervați-vă închirierea mașinii în avans

Depinde și de zilele în care închiriezi mașina. Dacă vă îndreptați către o destinație turistică, tarifele de weekend vor fi cele mai scumpe (de obicei începând de joi la prânz și terminând luni la prânz), în timp ce zilele lucrătoare vor fi cele mai scumpe în orașele mari, unde mașinile sunt închiriate pentru muncă.

De fiecare dată când rezervați, completați data și ora exactă de preluare, care joacă un rol important. Tarifele sunt calculate pentru fiecare zi. Dacă închiriezi o mașină vineri la ora 10:30 și o returnezi sâmbătă la ora 10:30, vei plăti pentru 1 zi, dar dacă o returnezi la ora 11:00, vei plăti pentru 2 zile întregi.

De asemenea, cu cât perioada de închiriere este mai lungă, cu atât plătiți mai puțin pe zi. De exemplu, dacă închiriați o mașină în SUA pentru 14 zile, probabil veți plăti sub 30 usd pe zi.

La ce să fiți atenți atunci când comandați

Există mai multe lucruri înșelătoare care se pot întâmpla atunci când cauți cele mai ieftine oferte, dintre care unele pot fi rele pentru portofelul tău. Pe scurt, atunci când închiriați o mașină, mai mult decât oriunde altundeva: citiți termenii și condițiile.

Asigurare, franșiză și depozit

Cele trei cuvinte magice pe care probabil le veți citi cel mai des atunci când închiriați o mașină. Ele sunt strâns legate între ele.

Puteți aranjaasigurarea fie prin intermediul unei terțe părți, de exemplu atunci când rezervați prin booking.com, fie complet independent cu o altă companie, fie direct cu compania de închiriere.

Opțiunea de asigurare cu terți este mai ieftină, dar, pe de altă parte, "hârtiile" în cazul unei probleme sunt un pic mai complicate. Dacă încheiați o asigurare prin intermediul unei terțe părți și se întâmplă ceva, compania de închirieri auto vă va debita cardul, iar apoi veți solicita despăgubiri de la compania la care ați încheiat asigurarea.

Pe de altă parte, dacă sunteți asigurat direct la compania de închiriere, nu trebuie să vă ocupați de nimic, iar compania de închiriere se ocupă de toate documentele pentru dumneavoastră. Pe de altă parte, o astfel de asigurare este considerabil mai scumpă și, în unele cazuri, depășește prețul închirierii în sine.

Prețul de bază va include aproape întotdeauna asigurarea CDW (Collision Damage Waiver), dar aceasta acoperă numai daunele produse caroseriei până la o anumită sumă. Nu acoperă daunele la interior, geamuri, trenul de rulare sau anvelope.

Puteți adăuga întotdeauna componente individuale la preț sau puteți opta pentru o poliță de asigurare auto completă cu franșiză zero (denumită de obicei LDW sau FDW). Prețurile variază în funcție de locație, tipul de mașină și durata închirierii.

De obicei, acestea variază de la aproximativ 25 usd pe zi atunci când sunt stabilite prin intermediul unei "terțe părți" sau de la 25 usd la 60 usd atunci când sunt stabilite direct prin intermediul companiei de închiriere.

Deductibila este suma maximă pe care compania de închiriere v-o poate percepe în caz de deteriorare sau furt al mașinii. Sumele pot varia de la sute la mii de euro (maximul întâlnit de noi a fost de 2.500 de euro).

Dacă achiziționați o asigurare completă cu o franșiză zero, nu plătiți nimic dacă mașina este avariată sau furată, dar, din nou, în cazul asigurării de răspundere civilă, compania de închiriere ia mai întâi banii, iar dvs. solicitați apoi despăgubiri de la compania dvs. de asigurări.

Feriți-vă! Dacă nu plătiți pentru asigurarea completă (LDW sau FDW) și este inclusă doar asigurarea CDW de bază (adică, de obicei, doar caroseria), suma excedentară se va aplica doar acestei asigurări.

Dacă aveți o mașină închiriată fără asigurare completă, doar cu CDW de bază și distrugeți motorul, ambreiajul sau o altă parte a mașinii, veți plăti întreaga valoare a daunelor, nu doar suma maximă a "franșizei".

Depozitul este suma care va fi blocată în ziua închirierii și deblocată atunci când returnați mașina dacă o returnați în siguranță. Vă rugăm să rețineți, banii nu sunt deblocați automat în ziua returnării, întregul proces poate dura până la 3 săptămâni.

Din nou, valoarea depozitului variază foarte mult de la o companie de închiriere la alta și poate varia de la 100 la 2 500 eur. Adesea, depozitul este egal cu franșiza, dar aceasta nu este regula.

Suma pe care compania de închiriere o va bloca depinde din nou de polița de asigurare. Dacă încheiați o asigurare completă direct de la compania de închiriere, depozitul va fi mic sau nu va fi deloc, dacă acoperirea completă cu franșiză zero este încheiată prin intermediul unei terțe părți (de exemplu, renalcars.com sau o companie de asigurări tradițională), nu veți evita depozitul.

În orice caz, păstrați pe card suficiente fonduri de care nu veți avea nevoie imediat în timpul vacanței sau pentru câteva săptămâni după aceea.

Card de credit sau de debit?

Legată de depozit este eterna întrebare cu privire la tipul de card de credit. Aveți nevoie de un card de credit pentru a împrumuta. Acesta este ceea ce majoritatea companiilor de închirieri auto solicită pentru a vă bloca depozitul.

Deși există excepții în care vă puteți descurca cu un card de debit, de obicei înseamnă că trebuie să cumpărați o asigurare scumpă cu franșiză zero. Cazurile în care aflați pe loc că nu vă vor împrumuta o mașină doar pentru că nu aveți un card de credit sunt obișnuite.

Cardurile de credit sunt mai de încredere pentru companiile de închirieri decât cardurile de debit, acestea având mai multă încredere că clientul va avea de fapt suficiente fonduri în caz de nevoie. Împrumutarea cu un card de credit este, de asemenea, mai bună pentru dvs. - dacă un depozit mare este blocat, veți "rata" banii băncii și nu ai dvs. direct.

Feriți-vă de politica privind combustibilul

Politica de combustibil ar trebui să fie deja clar declarată la rezervarea mașinii. Cea mai comună și transparentă este așa-numita "Full - Full". Închiriați o mașină cu rezervorul plin și o returnați cu rezervorul plin, plătind benzina exact pe măsură ce o parcurgeți.

Un tarif mai ieftin poate fi oferit de companiile de închiriere cu o politică "Full - Empty" sau, de asemenea, "Prepaid Fuel", adică "Full - Empty", unde închiriați o mașină cu rezervorul plin și o returnați cu unul gol. Evitați astfel de oferte. Nu înseamnă că veți primi gratuit o mașină cu rezervorul plin de benzină.

Plătiți benzina în avans, dar puteți returna mașina cu rezervorul gol atunci când o returnați. În primul rând, compania de închiriere vă va percepe cel mai mare tarif posibil pentru benzină și, în al doilea rând, veți urmări constant indicatorul de combustibil la sfârșitul perioadei de închiriere pentru a vă asigura că nu plătiți în plus și returnați mașina "goală".

Limitele kilometrajului și restricțiile privind zona de circulație

Acordați atenție rubricii "Mile/kilometri". Nu toate companiile de închiriere vă vor permite să conduceți mașina pe distanțe nelimitate. O vor face, dar veți plăti pentru depășirea limitei gratuite.

Dacă scrie "nelimitat", atunci puteți conduce mașina cât de departe doriți. Dacă nu, există întotdeauna un număr maxim de kilometri pe care îi puteți conduce gratuit (pe zi) și o sumă pentru fiecare kilometru suplimentar, de obicei în jur de 1 usd.

De asemenea, este obișnuit ca societățile de închirieri auto să interzică călătoriile în alte țări. Dacă doriți să vă îndreptați în afara țării în care închiriați o mașină, asigurați-vă întotdeauna în avans că acest lucru va fi posibil.

Numărul de șoferi

De fiecare dată când faceți o rezervare, completați dacă doriți să adăugați un șofer suplimentar. Dacă nu adăugați acest serviciu, se presupune automat că doar persoana pentru care este închiriată mașina va conduce.

Dacă mașina este condusă de un alt șofer decât cel din contract, acest lucru nu este ilegal. Cu toate acestea, dacă există vreo problemă cu mașina sau dacă are loc un accident, indiferent dacă este cauzat din culpă sau nu, iar mașina este condusă de o persoană care nu se află pe contract, întregul cost va fi responsabilitatea dumneavoastră. Acest lucru este valabil chiar dacă ați plătit o asigurare completă cu o franșiză zero.

Vârsta șoferului sau tinerii și bătrânii plătesc în plus

Dacă închiriați o mașină și aveți sub 25 de ani sau peste 65 de ani, există o suprataxă pentru șoferii tineri, care este inevitabilă la orice companie de închiriere, oriunde în lume.

Este un fapt statistic că șoferii tineri și în vârstă sunt mai predispuși la accidente, iar companiile de închirieri auto știu acest lucru. În unele țări, trebuie plătită o asigurare obligatorie de răspundere civilă chiar mai mare dacă la volan se află un șofer tânăr.

Sumele sunt foarte mari și nu de puține ori depășesc prețul integral al închirierii.

Dacă aveți sub 21 de ani, majoritatea țărilor nu vă vor închiria deloc o mașină - nici măcar contra cost.

Tipul de mașină

Atunci când faceți rezervarea, puteți alege, bineînțeles, din diferite dimensiuni și clase de mașini. Cu toate acestea, rețineți că firma de închiriere nu va garanta o anumită marcă și un anumit model. Rețineți întotdeauna "... sau similară", ceea ce înseamnă că vă vor închiria aceeași mașină sau o mașină similară din clasa respectivă.

De asemenea, rețineți că mașinile cu cutie de viteze manuală nu sunt întotdeauna disponibile, în special în SUA, Australia sau Noua Zeelandă.

Închirierea unei mașini într-o singură direcție

Deși este tentant să planificați o călătorie epică prin țară, este mai puțin practic să vă întoarceți la locul unde ați închiriat mașina. Marea majoritate a companiilor majore de închirieri auto vă vor permite să returnați mașina la o sucursală diferită (dar întotdeauna în aceeași țară). Cu toate acestea, verificați foarte atent prețul final și verificați rubricile cu informații despre ceea ce nu este inclus în preț.

Rezervați o mașină închiriată într-un singur sens

Taxele pentru închirierea unei mașini într-un singur sens pot fi foarte mari, adesea de mai multe ori mai mari decât costul închirierii în sine. Companiile de închirieri auto cu reputație mai puțin bună nu vor include această taxă în prețul total, ci o vor menționa doar cu litere mici în informațiile despre ceea ce nu este inclus în preț.

Există, desigur, și excepții în care taxa pentru o singură călătorie nu este uluitor de mare, de obicei în țări mai mici, insule, dar și la unele companii de închiriere din SUA, Africa de Sud sau țări europene.

Echipament suplimentar costisitor

Dacă călătoriți cu copii, probabil că veți rezerva un scaun auto pentru copii împreună cu mașina dumneavoastră. Cu toate acestea, uitați-vă bine cât va costa. Prețurile tipice pentru o săptămână de închiriere sunt de aproximativ 1 € și poate ar fi mai bine să luați scaunul de acasă, deoarece majoritatea companiilor aeriene îl transportă gratuit.

Evitați cu totul să plătiți în plus pentru GPS, prețurile ajungând adesea la niveluri absurde de aproximativ 100 de eur pe săptămână.

Ce-mi trebuie

Am menționat principalele capcane pe care le puteți întâlni atunci când rezervați mașina în sine. Dar ce trebuie să aduceți cu dvs. pentru a obține o mașină de închiriat?

În primul rând, aveți nevoie de un card de credit pe numele șoferului cu care ați rezervat mașina. Menționăm mai sus problema cardurilor de debit față de cele de credit.

Un alt element esențial este un permis de conducere internațional. Există și excepții, desigur. De exemplu, dacă aveți un permis de conducere din UE și călătoriți într-o altă țară din UE, nu este necesar un permis de conducere internațional.

De asemenea, trebuie să aveți asupra dumneavoastră permisul obișnuit, fără de care cel internațional nu este valabil.

De asemenea, vă recomandăm să descărcați hărți offline pe telefonul dumneavoastră de acasă și să nu cheltuiți bani inutil pe echipamente GPS.

Cum funcționează la fața locului

Când vă ridicați mașina

Când ridicați mașina, puteți întâlni 3 tipuri de ridicări. La cele mai mari aeroporturi, ghișeele de închirieri auto sunt de obicei toate împreună într-o clădire specială cu semnalizare clară sau puteți lua singur autobuzul sau trenul local până la ele, care este întotdeauna gratuit.

Aeroporturile mai mici au ghișee chiar în sala de sosiri, iar la cele mai mici aeroporturi puteți obține o persoană cu un semn care să vă ducă la sucursală.

La ghișeu veți preda toate documentele necesare (pașaport/carte de identitate și permis de conducere internațional) și veți refuza orice servicii suplimentare pe care le-ar putea oferi compania de închiriere. De obicei, aceasta este o ofertă de LDW (adică asigurare completă cu franșiză zero) sau un rezervor preplătit.

De obicei, asigurarea este încheiată în avans, iar rezervorul preplătit nu este rentabil.

Apoi prezentați cardul de credit folosit pentru a plăti taxa de închiriere, iar ei blochează, de obicei, un depozit de suma prestabilită. Acest lucru este întotdeauna indicat în termenii și condițiile de închiriere.

După aceea, nimic nu vă împiedică să intrați în posesia mașinii. Veți primi întotdeauna un șablon, pe care fie dumneavoastră, fie angajatul companiei de închiriere îl completează în fața dumneavoastră, în ce locuri și cât de grav este deteriorată mașina. Nu subestimați inspecția și completați orice deteriorare vizibilă, de la zgârieturi mici la interior murdar.

Puteți apoi să înmânați modelul angajatului sau să îl depuneți în cutiile puse la dispoziție atunci când părăsiți parcarea (acest lucru este obișnuit în SUA, de exemplu).

La predarea mașinii

Înainte de a preda mașina, asigurați-vă că aceasta nu este extrem de murdară, iar dacă este, duceți-o la o spălătorie auto și aspirați-o. Va fi mai ieftin decât taxa de murdărie percepută de compania de închiriere (de obicei, în jur de 60 usd).

Returnarea mașinii în sine este, de obicei, o formalitate rapidă. Ajungeți, predați cheile și ați terminat. În unele companii de închiriere, un angajat va inspecta imediat mașina și vă va spune ce este în neregulă, dacă este cazul, în altele nici măcar nu întâlniți o persoană în carne și oase și lăsați cheile într-o cutie pregătită.

În timp ce ridicarea unei mașini în afara programului de lucru al companiei de închiriere fie nu este posibilă deloc, fie este supusă unei suprataxe speciale, returnările în afara programului de lucru sunt de obicei gratuite. Depuneți cheile în cutia de la ghișeu.

Este o idee bună să verificați regulat extrasele de cont ale cardului de credit timp de cel puțin câteva săptămâni după întoarcere. Cele mai renumite companii de închiriere vă vor notifica prin e-mail dacă găsesc o problemă (sau chiar dacă plătiți o amendă) înainte de a vă lua banii din bloc, dar există unele companii de închiriere care nu se deranjează să vă notifice.

Concluzie

Închirierea unei mașini poate face călătoriile mult mai ușoare și, de asemenea, vă poate extinde călătoria în locuri noi în care altfel nu ați fi putut merge. Cu toate acestea, este important să cunoașteți și să studiați bine termenii și condițiile de închiriere și, cel mai important, să le înțelegeți.

Mai mult decât oriunde altundeva, oferta aparent cea mai ieftină s-ar putea să nu fie chiar cea mai ieftină în cele din urmă. Deoarece există mai multe lucruri la care trebuie să fiți atenți, vom încheia cu un scurt rezumat.

Comparați prețurile de închiriere a mașinilor

  • Asigurarea nu este de obicei inclusă în prețul de bază. Puteți stabili una mai ieftină prin intermediul unei terțe părți, cu mențiunea că, în cazul unei reclamații de asigurare, va trebui să vă ocupați de tot singur, iar compania de închiriere va bloca un depozit mare. Cealaltă opțiune este o asigurare semnificativ mai scumpă direct prin intermediul companiei de închiriere. Avantajul este că firma de închirieri se va ocupa de eventualitate pentru dvs. și nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic, precum și un depozit scăzut sau inexistent.
  • Așteptați-vă să aveți nevoie de un card de credit și să aveți o limită suficientă pe acesta pentru a bloca depozitul. Împrumutarea pe un card de debit este posibilă doar la unele companii de închiriere și vine adesea cu depozite mari.
  • Nu vă lăsați păcăliți de politica de combustibil; închirierea și returnarea mașinii cu rezervorul plin este optimă.
  • Când vă întoarceți, verificați cardul de credit în mod regulat, deoarece companiile de închiriere mai puțin renumite pot continua să perceapă taxe suplimentare.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te