Athos este cel mai estic dintre cele trei promontorii ale peninsulei Chalkidiki, pe care se află statul monastic autonom Athos, numit și Agion Oros - Muntele Sfânt.

Acest loc misterios și inaccesibil este considerat cel mai important centru al Bisericii Ortodoxe din lume. Peste 2.000 de călugări trăiesc aici permanent în douăzeci de mănăstiri, făcând din Athos locul cu a doua cea mai mare concentrație de călugări din lume, după Tibet.

Vedeți cele mai bune 10 hoteluri din Halkidiki

Prima mănăstire, Megisti Lavra, a fost construită pe peninsula muntoasă în anul 963 și este acum cea mai mare și principală mănăstire de pe Muntele Sfânt. Locul a fost considerat sacru datorită legendei coborârii Fecioarei Maria pe această peninsulă.

Republica monahală din Athos respectă și astăzi reguli stricte. Femeilor le este strict interzis să intre în întreaga peninsulă de 50 km lungime, sub pedeapsa de 2 ani de închisoare.

Regulile sunt chiar atât de absurde încât interzic importul de animale de sex feminin, cu excepția găinilor și pisicilor. Cu toate acestea, nici bărbații nu au acces complet liber la Athos. Mai exact, regulile sunt atât de stricte încât puțini turiști sunt lăsați pe peninsulă. Dar mai multe despre asta mai jos.

Viața în republica monahală

Statul monahal Athos nu umple chiar întreaga peninsulă cu același nume, începând chiar în afara portului Ouranopoli, în cea mai muntoasă parte. De-a lungul Athosului veți găsi exact 20 de mănăstiri ortodoxe. Șaisprezece dintre acestea aparțin Bisericii Ortodoxe Grecești și câte una Bisericilor Ortodoxe Rusă, Sârbă, Bulgară și Română.

Cea mai mare Marea Lavră (Megisti Lavra) este situată chiar în sudul peninsulei.

Există, de asemenea, nenumărate skits (mănăstiri mici), kalivas (locuințe pentru un călugăr) și pustnici. Călugării de aici trăiesc un stil de viață ascetic și practică cea mai profundă rugăciune spirituală mistică.

Unii dintre călugări trăiesc în comunitatea mănăstirilor, iar alții trăiesc complet în afara civilizației, în ermitaje izolate, la înălțime în munți.

Călugării înșiși și orice vizitator se deplasează în Athos aproape exclusiv pe jos sau pe măgari.

Peninsula este străbătută de o rețea de poteci care urcă și coboară pe versanții abrupți ai munților. Călugării nu au un stil de viață modern, însă în mănăstiri se introduce electricitate și ei mențin un contact regulat cu lumea exterioară.

O comoară culturală de o valoare incalculabilă

Întreaga republică monahală Athos este inclusă pe lista UNESCO pentru valoarea sa spirituală și culturală extraordinară. Timp de peste o mie de ani, aici s-au păstrat cele mai tradiționale practici spirituale ale Bisericii Ortodoxe.

Datorită izolării sale de lumea exterioară, veți găsi aici și monumente materiale de o valoare incalculabilă, fie că este vorba despre clădirile mănăstirești propriu-zise cu arhitectură bizantină tipică, vestigii arheologice, monumente în domeniul artelor plastice (icoane, potire) și al scrisului (în special manuscrise rare).

Cum să ajungeți la Athos: permise și preț

Athos este accesibil numai pe mare. Deși este o peninsulă conectată la continent, nu există drumuri sau poteci care să conducă la ea.

Principalul port din statul monastic se află în localitatea Dafni, de unde chiar mai multe drumuri asfaltate duc la cele mai importante mănăstiri. Cu toate acestea, acesta deservește exclusiv lucrătorii locali pentru importul de materiale și bunuri.

Statul monahal are reguli de intrare foarte stricte. După cum am descris mai sus, femeile nu au voie să intre pe teritoriu sub nicio formă. Bărbaților li se permite să viziteze Athos doar de la vârsta de 18 ani în sus.

Intrarea este limitată la 100 de credincioși ortodocși/persoane de naționalitate greacă pe zi și doar 10 vizitatori străini de confesiune non-ortodoxă pe zi.

Aveți nevoie de un permis pentru a intra în zonă (diamonitrion) eliberat de "Sfântul Oficiu al Muntelui Athos - Biroul pentru pelerini", pe care trebuie să îl solicitați cu cel puțin 6 luni înainte de vizita planificată.

Prelucrarea diamonitrionului este gratuită.

Permisul poate fi solicitat numai prin telefon sau e-mail:

  • Telefon: +30 2310 252578
  • E-mail: athosreservation@gmail.com

Permisul trebuie să fie ridicat în formă fizică pe hârtie de la biroul de pelerinaj din Ouranopolis în ziua plecării spre Athos.

Feriboturi către Athos

Din Ouranopolis pleacă în fiecare zi feriboturi regulate spre Athos, care transportă credincioșii, călugării și lucrătorii care se ocupă de funcționarea de bază a statului monahal.

Feribotul este gratuit, iar la Ouranopolis se poate ajunge cu mașina din Salonic în mai puțin de 2 ore (118 km) și există, de asemenea, autobuze directe de la KTEL-Chalkidikis, de 5 ori pe zi, cu o durată de călătorie de 130 de minute (căutați orașul ca "Oyranoypolis" în orar).

Vă puteți caza gratuit în oricare dintre cele 20 de mănăstiri, unde veți primi și un mic tratament. Puteți sta cel mult 4 nopți pe Athos și sunteți liber să vă deplasați în zonă, dar aproape exclusiv pe jos sau cu măgarul.

Informații detaliate sunt disponibile pe site-ul web al Centrului Muntelui Athos agioritikiestia.gr/visit-mount-athos înființat în comun de orașul Salonic și Administrația Muntelui Athos.

Croaziere turistice în jurul Muntelui Athos

Dacă nu vă puteți organiza permisul cu șase luni în avans, puteți cel puțin să vă bucurați de priveliștea numeroaselor mănăstiri agățate literalmente de versantul muntelui de pe puntea unui vas de croazieră. Croazierele de-a lungul coastei (fără opriri în porturile Atenei) sunt posibile fără restricții și nu sunt necesare permise.

Toate navele de croazieră pleacă din portul Ouranopolis, croazierele durează de obicei în jur de 3-4 ore și costă între 22 eur și 30 eur.

De exemplu, puteți utiliza Calypso Cruises.

Ce să vedeți în jur

Descoperiți toate locurile de văzut în Chalkidiki.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te