Cairo a marcat o premieră africană în 1987: a devenit primul oraș de pe continent care a avut un metrou cu drepturi depline și este încă doar unul dintre cele trei orașe africane cu metrou (celelalte fiind Alger și Lagos).
Găsiți hoteluri în apropierea stațiilor de metrou
Metroul din Cairo este acum o parte indispensabilă a sistemului de transport public, transportând zilnic zeci de mii de persoane din localitățile periferice în centrul orașului și înapoi. Vizitatorii și turiștii vor folosi, de asemenea, metroul, deși acesta nu merge la toate atracțiile turistice și, prin urmare, va fi mai degrabă o completare la taxiuri, Uber sau mersul pe jos.
Linii de metrou în Cairo
Veți folosi 3 linii de metrou în Cairo, cu o a patra în construcție, precum și părți semnificative ale celei de-a treia linii.
- Linia 1 (marcată oficial cu albastru, dar și cu roșu pe diferite site-uri web) - merge de la nord la sud și poate fi folosită pentru a ajunge din centru în Cartierul Coptic sau la gara principală (stația Al-Shohadaa), de exemplu. De asemenea, trece prin piața centrală Tahrir (stația Sadat).
- Linia 2 (marcată oficial cu roșu, de asemenea galben sau portocaliu pe diferite site-uri) - merge din suburbiile din nord prin centru până la Giza. O puteți folosi pentru a merge la gara principală (stația Al-Shohadaa), la Piața Tahrir (stația Sadat), spre piramide (stația Giza, unde trebuie să schimbați cu un autobuz sau un microbuz și să mai parcurgeți aproximativ 15 km) sau la Turnul Cairo
- Linia 3 (marcată oficial în verde, pe diverse site-uri și în turcoaz) - merge de la est la vest și este încă în construcție. Nu este încă foarte atractivă pentru turiști, cel mult pentru călătorii mai scurte în interiorul centrului, către cartierul modern Heliopolis sau către insula Zamalek. În viitor, va duce și la principalul aeroport din Cairo.
Harta metroului din Cairo
Site-ul oficial al metroului din Cairo oferă o hartă orientativă a metroului, dar arată, de asemenea, secțiuni care nu au fost încă construite, dintre care unele sunt doar în planuri și nici măcar nu sunt încă în construcție. Astfel, aceasta poate fi mai mult confuză decât utilă.
Prin urmare, am creat propria noastră hartă a rețelei actuale de metrou din Cairo.
Biletele de metrou
Cât costă un bilet de metrou în Cairo? Unde sunt vândute biletele? Citiți în acest capitol.
În Cairo nu există bilete de o zi sau de o oră. Plătiți întotdeauna pentru o călătorie, nu trebuie să plătiți din nou când schimbați trenul. Biletele se vând numai la casele de bilete, care sunt mai multe la fiecare stație de metrou.
Tarifele sunt împărțite în trei niveluri:
- 1 până la 9 stații - 6 egp
- între 10 și 16 stații - 8 egp
- 16 și mai multe stații - 12 egp
La fiecare stație, veți găsi o hartă care arată în culori de ce bilet aveți nevoie pentru a ajunge la destinație.
Atunci când călătoriți în Cairo, în marea majoritate a cazurilor vă puteți descurca cu un bilet de 5 lire sterline.
Lucrătorul de la casa de bilete vă va da un bilet galben cu bandă magnetică, pe care îl introduceți în turnichet când intrați în metrou și îl luați înapoi (iese din turnichet după aproximativ o secundă). Când părăsiți stația, trebuie să introduceți din nou biletul în turnichet, unde rămâne.
Nu trebuie să plătiți suma exactă la casa de bilete, operatorul o va schimba și în bancnote mai mari. Spuneți numele stației la care mergeți. De asemenea, puteți cumpăra bilete de stoc la o stație, acestea nu trebuie să fie utilizate imediat.
Orare și intervale
Toate liniile de metrou circulă de la aproximativ 5:15 la 1:00, dar în timpul Ramadanului nu încep decât între 5:45 și 6:00 și se termină la 2:00.
Intervalele variază între 4 și 10 minute pe parcursul zilei, mai scurte întotdeauna dimineața și după-amiaza, mai lungi seara târziu.
Stații de metrou și trenuri
În partea centrală a orașului Cairo, metroul este subteran; la periferia orașului, acesta iese la suprafață sub forma unei căi ferate supraînălțate. Stațiile de metrou sunt marcate cu un M roșu și, de obicei, nu au servicii suplimentare precum toalete sau magazine.
Fiecare stație de metrou are o casă de bilete și un cadru de securitate prin care trebuie să treceți pentru a intra. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă scoateți centurile și obiectele metalice ca în aeroporturi, trebuie doar să treceți prin cadru.
Trenurile de metrou sunt curate și spațioase și au și aer condiționat.
Vagoane pentru femei
Există vagoane speciale pentru femei aliniate în fiecare garnitură de tren, și întotdeauna în același loc. Prin urmare, un semn roz pe peron cu cuvintele "Doamnelor" poate indica zona exactă unde oprește vagonul destinat exclusiv femeilor.
Două vagoane rezervate femeilor sunt întotdeauna aliniate. Unul are autocolante roșii (sau mai degrabă roz) deasupra ușii, indicând că este rezervat femeilor în orice moment când metroul circulă. Celălalt vagon are autocolante verzi, indicând că bărbații pot folosi acest vagon după ora 20:00.
În timp ce bărbații nu au voie în aceste vagoane, femeile au mână liberă în alegerea vagonului lor. Ele pot călători în vagoanele rezervate femeilor, precum și în toate celelalte vagoane, împreună cu bărbații.