Nu chiar vesel, mai degrabă un loc înfiorător și înfricoșător, dar interesant. Sunt catacombele din Paris. Poate arăta ca un osuar ceh de lângă Kutna Hora. Les catacombes de Paris sunt inițial mine de piatră create de vechii romani.
Abia în 1786 incinta a fost consacrată, iar catacombele au devenit noul depozit pentru rămășițele umane din cimitirele dezafectate.
În prezent, catacombele din Paris cuprind peste 190 km de pasaje aflate sub întregul Paris și se află la o adâncime de aproximativ 20 m sub pământ. Doar mai puțin de 2 km de coridoare sunt deschise publicului, care sunt iluminate și te plimbi pe lângă oase aranjate diferit.
De ce au fost create catacombele?
Istoria catacombelor din Paris coboară adânc în secolul al XII-lea, când la periferia Parisului au fost înființate în masă, adesea ilegal, mine de calcar, sub formă de puțuri și apoi de tuneluri orizontale, până când acestea au fost complet exploatate.
Până în secolul al XVIII-lea, înmormântările erau frecvente în cimitirele în aer liber, unde cadavrele erau îngropate doar foarte puțin sub pământ, adesea în condiții îngrozitoare. Cele mai grave erau cele din infamul Les Innocents (Cimitirul Inocenților), unde, în mai multe rânduri, locuitorii caselor adiacente s-au sufocat din cauza fumului provenit de la cadavrele îngropate prost. De asemenea, în Evul Mediu, astfel de cimitire creșteau rapid șansele de infectare cu ciumă.
Prin urmare, în 1780, regele Ludovic al XVI-lea a ordonat abolirea tuturor cimitirelor "intra muros", adică în interiorul zidurilor. Mii de cadavre trebuiau să fie exhumate și eliminate rapid și eficient, iar fostele mine erau ideale în acest scop. Cadavrele erau îngropate adânc (de obicei până la 20 de metri) într-un loc relativ demn.
6 milioane de schelete
În timp, subteranul parizian s-a umplut cu scheletele a peste 6 milioane de locuitori ai orașului și din împrejurimi, în special în perioadele de închidere în masă a cimitirelor din cauza ciumei. Aceste 6 milioane de schelete s-au acumulat în catacombe în doar 30 de ani, la începutul secolelor XVIII și XIX. Rămășițele sunt răspândite pe 250 km de coridoare.
Intrarea și orarul de funcționare
Catacombele sunt deschise de marți până duminică între orele 9:45 și 20:15 (ultima intrare la ora 19:15). Maximum 200 de persoane pot vizita subteranele la un moment dat și doar o parte foarte mică a pasajelor este accesibilă - aproximativ 2 km în total.
În această parte, veți merge prin subteran cu rămășițe scheletice stivuite și cranii stivuite pe pereți.
- Adulți - 29 eur
- Tineri sub 26 de ani - 23 eur
În prezent, intrarea poate fi rezervată doar online și cu cel puțin 7 zile în avans. Biletele nu pot fi achiziționate la fața locului.
Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial: www.catacombes.paris.fr.
Cum să ajungeți acolo
Deoarece catacombele sunt situate mai departe de centru și de alte atracții turistice, este recomandabil să luați metroul pentru a ajunge aici.
Direct la intrarea în catacombe sunt liniile 4 și 6 de la stația Denfert-Rochereau, linia de tren RER B și există, de asemenea, stații de autobuz pentru liniile 38, 59, 68, 88.
Ce să vedeți în jur
Descoperiți toate locurile de văzut în Paris.