Ce mâncare ar trebui să încercați în Indonezia? Ce se vinde cel mai des în restaurantele locale?
Bucătăria indoneziană
Alimentul de bază este orezul (nasi), indonezienii îl mănâncă de 3 ori pe zi. Cel mai comun acompaniament pentru orez este puiul sau peștele într-o varietate de sosuri picante, sau prăjit.
Bucătăria este influențată într-o oarecare măsură de religia locală, astfel încât veți întâlni în principiu doar carne de porc, interzisă de islam, în Bali, la triburile naturale și în restaurantele creștine sau chinezești.
În Bali-ul hindus, pentru o schimbare, vă va fi greu să găsiți carne de vită.
O altă garnitură obișnuită sunt tăițeii (mie).
Veți întâlni, de asemenea, diverse tipuri de supe, la care indonezianul va comanda, desigur, orez.
Sambal, un sos de ardei iute, este întotdeauna adăugat la masă și, de asemenea, o puteți asezona cu "kecap manis", care este un sos de soia dulce și gros.
Mâncărurile locale sunt în general foarte picante. În majoritatea restaurantelor sau warungs, puteți cere și un "bunkus", care este o mâncare la pachet. Ei vă vor înveli porția în hârtie alimentară, lichidă în pungi mici. Puteți apoi consuma astfel de alimente pe o călătorie mai lungă.
Specialități indoneziene tipice
Mâncărurile pe care le veți întâlni cel mai des în meniu:
- Nasi goreng - orez prăjit
- Ayam goreng - pui prăjit
- Ikan goreng - pește prăjit
- Mie goreng - tăieței prăjiți
- Satay - frigărui (cel mai adesea) de pui cu sos de arahide
- Soto ayam - o supă delicioasă cu orez, tăieței, legume și pui
- Bakso - supă cu găluște din carne tocată
- Babi - carne de porc
- Sapi - carne de vită
- Gado-gado - salată de legume cu tofu, ou și sos de arahide
- Cap-cay - amestec de legume prăjite
- Tempeh - felii de tofu prăjită
- Tahu - felii de soia fermentată
- Pisang goreng - banane prăjite
Nu trebuie uitată marea varietate de fructe exotice, cum ar fi salak (fructul șarpelui), jackfruit (fructul pâinii), mariqisa (fructul pasiunii), klenkeng sau rambutan (cu gust asemănător cu lychee), mangustan, sirsak, carambola, ananas, mango, avocado și controversatul durian.
Sucurile proaspete oferite în majoritatea restaurantelor sau warungs sunt perfecte.
Băuturi tipice
- Air minum - apă potabilă
- Teh - ceai
- Teh jahe - ceai de ghimbir
- Es teh - ceai rece (ceai cu gheață)
- Kopi - cafea (turcească)
- Es jeruk - citrice stoarse cu apă, zahăr și gheață
- Susu - lapte
- Jus - suc
Alcoolul este destul de scump aici. Berea Bintang este berea principală în rândul turiștilor, iar diferite regiuni oferă, de asemenea, băuturi spirtoase, vinuri sau lichioruri specifice (arak, anggur, tuak, moke, ...), dacă doriți să le gustați, aveți grijă la calitatea alcoolului. Unii turiști au fost otrăviți de rachiuri făcute în casă.
Localnicii cred în puterea naturii. Este posibil să întâlniți pe drum un magazin numit "Jamu". Acesta vinde medicamente naturale. Dacă puteți descrie oricare dintre afecțiunile dvs. fitoterapeutului (care probabil nu va vorbi engleza), vă puteți aștepta la un medicament de care localnicii nu se pot sătura.
În timpul Ramadanului, fiți pregătiți că magazinele și restaurantele pot fi închise în timpul zilei. Acest lucru se datorează faptului că musulmanii postesc în timpul zilei și mănâncă doar când se lasă noaptea.
Cum să mâncați ca un localnic
Majoritatea indonezienilor care nu mănâncă acasă merg la warungs sau la tarabele mobile pentru a mânca. Adesea nu mănâncă la mese, ci stau pe rogojini.
Adesea, mâncarea se servește într-o farfurie adâncă; dacă mâncați cu tacâmuri, primiți o lingură și o furculiță. Lingura este ținută în mâna dreaptă, furculița în mâna stângă, iar furculița este folosită pentru a trece mâncarea pe lingură.
Mulți localnici mănâncă cu mâinile; dacă alegeți să faceți acest lucru, folosiți întotdeauna doar mâna dreaptă. Stânga este considerată necurată, iar indonezienii o au adesea căzută de-a lungul corpului.
Scoateți mâncarea între degete și strecurați bucățica în gură cu degetul mare. Se consideră adesea politicos să se termine întreaga porție. De asemenea, nu este considerat politicos să trageți pe nas, chiar dacă mâncarea picantă vă aduce lacrimi în ochi. Bâlbâiala este permisă.
În toată țara se găsesc foarte multe standuri locale de mâncare de stradă (warungs). Aceste restaurante locale sunt des întâlnite chiar și în cele mai mici sate, iar în orașe există zeci de astfel de restaurante pe o singură stradă.
Prețurile obișnuite în restaurante
Indonezienii își iau masa principală la micul dejun, orez, tăiței, supe sau diverse terciuri, de exemplu, prețul într-un warung (un restaurant de stradă sau o tarabă tipic indoneziană) este de obicei în jur de 20 000 idr.
În zonele turistice precum Bali sau centrul orașului Yogyakarta, prețurile pot fi mai mult decât duble, iar o masă normală într-un restaurant local poate fi cumpărată cu aproximativ 40 000 idr.
Prânzul sau cina va ajunge la o sumă similară , berea într-un restaurant se poate obține de la aproximativ 40 000 idr, sucurile proaspete de la aproximativ 10 000 idr.