Santa Maria delle Grazie

Cina cea de Taină

Biserica Santa Maria delle Grazie impresionează nu numai prin fațada sa roșie neobișnuită, ci și prin bijuteria pe care o ascunde între pereții săi, pictura murală a ultimei cine realizată de maestrul Leonardo Da Vinci.

Rezervați-vă hotelul în Milano în avans

Pictura Cina cea de Taină de Leonardo da Vinci

Biserica, sau mai degrabă refectoriul (sala de mese) adiacentă a mănăstirii dominicane, adăpostește una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, pe care turiștii din întreaga lume călătoresc pentru a o vedea. Este vorba despre faimoasa pictură murală a lui Leonardo da Vinci care înfățișează Cina cea de Taină a lui Iisus și a celor doisprezece apostoli ai săi.

Pictura a fost realizată între 1495 și 1498.

Dimensiunile și tehnica picturii

Cina cea de Taină a lui Da Vinci este o pictură monumentală care măsoară 460 x 880 cm și acoperă aproape un perete întreg al refectoriului. Deși este o pictură murală, nu este o frescă clasică. Aceasta a fost aplicată pe tencuială încă umedă, în timp ce Leonardo da Vinci a încercat o abordare inovatoare și a creat lucrarea cu tempera și ulei pe tencuială deja uscată.

Cu toate acestea, chiar și cu această tehnică, pictura s-a deteriorat rapid și după 100 de ani a fost considerată aproape ruinată. Opera de distrugere a fost completată de dominația lui Napoleon asupra orașului Milano și de comportamentul vandalic al soldaților săi.

Abia în secolul al XX-lea, Cina cea de Taină a fost restaurată în mod semnificativ, iar astăzi se bucură de forma originală în care Leonardo da Vinci a creat-o.

O reprezentare neobișnuită

Motivul ultimei cine era foarte comun printre artiști, însă da Vinci a ales în mod neobișnuit să reprezinte momentul în care Iuda nu fusese încă catalogat drept trădător. Pictura lui Da Vinci descrie chiar momentul în care Iisus le dă vestea apostolilor că unul dintre cei doisprezece îl va trăda.

Reprezentarea acestui moment i-a permis lui da Vinci să împletească emoția în figuri. Surpriză, groază, gesticulație sălbatică. Și tocmai aceste atribute fac din Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci una dintre cele mai mari opere ale lumii din toate timpurile.

Intrarea și turul ultimei cine

Pictura nu face parte direct din Biserica Santa Maria delle Grazie, ci dintr-un muzeu special amenajat, numit Museo Cenacolo Vinciano, numele italian pentru Cina cea de Taină a lui da Vinci.

Pentru protejarea operei, accesul este strict limitat la un anumit număr de persoane și numai pe bază de rezervare.

Aceasta se poate face cel mai ușor prin intermediul site-ului oficial cenacolovinciano.vivaticket.it.

Rezervările se deschid de 4 ori pe an pentru următoarele 3 luni.

În practică, acest lucru funcționează astfel încât, de exemplu, pe 10 ianuarie se deschide posibilitatea de a rezerva bilete pentru lunile februarie, martie și aprilie și este deschisă până la epuizarea completă a biletelor. În aprilie, se deschide pentru rezervări pentru mai, iunie, iulie și așa mai departe.

Dacă aveți o dată fixă de vizitat, vă recomandăm să verificați frecvent site-ul oficial pentru a vă asigura că puteți intra. Trebuie să rezervați bilete pentru ora exactă și să mergeți la casa de bilete de la fața locului cu 30 de minute înainte de vizită pentru a prezenta o dovadă tipărită a achiziției (arătați-o doar pe telefonul mobil), care va fi schimbată cu un bilet obișnuit.

  • Intrare completă - 15 eur
  • Reducere pentru studenții sub 25 de ani - 2 eur

Biserica Santa Maria delle Grazie

Pictura lui Da Vinci se află în Biserica Santa Maria delle Grazie (Doamna Noastră a Grațiilor), ea însăși un important monument milanez cu un aspect neobișnuit. A fost construită între 1463 și 1497, împreună cu mănăstirea dominicană adiacentă, sub domnia familiei Sforza.

Naosul gotic cu cărămizi roșii neobișnuite este completat de o cupolă renascentistă și o absidă într-un stil foarte interesant, cu o galerie acoperită în vârful turnului.

Intrarea în biserică este gratuită, se plătește doar pentru a vizita refectoriul cu Cina cea de Taină, vezi mai sus. În 1980, întregul sit, inclusiv pictura lui da Vinci, a fost inclus pe lista UNESCO.

Cum se ajunge la biserică?

Biserica Cina cea de Taină este situată la marginea vestică a centrului, în Corso Magenta, la aproximativ 600 de metri de Castello Sforzesco. Direct în fața intrării în biserică se află stația de tramvai "S. Maria delle Grazie", care este traseul liniei 16, care vă duce direct în centru la Duomo din Milano.

Cea mai apropiată stație de metrou , Conciliazione, este situată la aproximativ 350 de metri spre vest, prin care trece linia M1.

Ce să vedeți în jur

Descoperiți toate locurile de văzut în Milano.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te