Ce mâncare ar trebui să încercați în Malta? Care este cel mai frecvent aliment vândut în restaurantele locale?
Bucătăria malteză
Malta a fost mult timp influențată în mare măsură de proximitatea sa geografică față de Italia. Ca urmare, bucătăria sa mediteraneană este parțial similară cu cea din Italia vecină, cu multe rafinamente.
În Malta, atât pastele, cât și pizza pot fi savurate în multe variante și arome diferite. Pizza este cu adevărat delicioasă, iar pastele sunt preparate, de exemplu, sub formă de ravioli.
În meniuri există multe preparate din fructe de mare. Cele mai comune feluri de mâncare sunt bibanul de mare, peștele-spadă, tonul și chiar delfinul. În afară de pește, vă puteți bucura de caracatiță sau calmar. Mâncarea este servită garnisită și condimentată cu ierburi proaspete sau acoperită cu sos de smântână.
Dar nu numai influența italiană este vizibilă în mâncărurile tradiționale malteze. În trecut, mâncarea din Malta a fost influențată și de bucătăria britanică, arabă și chiar indiană.
Specialități malteze tipice
Mâncarea națională malteză este iepurele în multe feluri. Cel mai tradițional este iepurele fiert în bras de vin cu cartofi și legume, dar este adesea servit cu paste. În restaurante veți găsi adesea acest fel de mâncare sub denumirea locală "Stuffat tal-fenek".
Iepurele este, de asemenea, consumat frecvent în gospodăriile malteze, atât la ocazii festive, cât și în viața de zi cu zi.
Un alt fel de mâncare foarte comun în Malta este peștele proaspăt de mare, pe care îl veți găsi în absolut toate restaurantele. Tonul, peștele-spadă și bibanul de mare sunt pești obișnuiți în apele de aici.
Cel mai popular pește printre localnici este lampuki (cunoscut și ca mahi-mahi sau dorado în alte părți). Acest pește mic și foarte gustos migrează în jurul insulelor malteze toamna, în special între septembrie și decembrie, astfel că aceasta este perioada anului în care îl puteți mânca proaspăt preparat în restaurantele locale.
Alte mâncăruri tradiționale malteze includ următoarele:
- Bragioli - o ruladă de vită preparată cu vin roșu și umplută cu capere, măsline sau ouă. Un fel principal preferat în gospodăriile malteze,
- Spaghete cu arici de mare - un fel de mâncare foarte popular în restaurantele specializate în fructe de mare. Aricii de mare sunt una dintre delicatesele bucătăriei malteze și sunt cel mai adesea serviți cu spaghete, o mâncare numită Spaghetti Rizzi ,
- Timpana - aceasta este de fapt o lasagna clasică, o pastă coaptă cu carne tocată și bechamel,
- Ftira - la prima vedere o bucată de pâine neinteresantă, dar la primul gust o experiență de neuitat. În primul rând, pâinea malteză este considerată una dintre cele mai bune din lume, iar în al doilea rând, ftira este umplută cu o varietate de ingrediente în interior, de la măsline, ton, capere la roșii și pastă de tomate,
- Pastizzi - cea mai populară gustare sau "când ai chef de ceva mic". Acestea sunt mici pungi de patiserie pufoasă umplute cu brânză ricotta proaspătă, mazăre, spanac sau chiar ciocolată.
Băuturi
Fundamentul calcaros, soarele abundent, briza potrivită și consistența vremii garantează cea mai bună recoltă de vin roșu și alb în fiecare an. În Malta există mai multe crame, cele mai renumite fiind Marsovin, Meridiana, Delicata și alte întreprinderi familiale. Toate produc vinuri de calitate fără ingrediente adăugate și la un preț foarte accesibil.
Berea malteză Cisk este ușoară și ideală pentru climatul mediteranean.
Băutura răcoritoare, limonada malteză Kinnie este foarte răcoritoare, gustul său fiind similar cu cel al lichiorului de plante, dar fără alcool. Este preparată după o rețetă secretă din coaja portocalelor roșii și un amestec de ierburi. Insula Malta este singurul loc unde poate fi degustat.
Cu puțină imaginație, Kinnie poate fi comparat cu băutura austriacă Almdudler. Cu toate acestea, gustul de Kinnie este considerabil mai amar.
Cum să mâncați ca un localnic
Maltezilor le place să meargă la restaurante, dar le caută mai ales pe cele aflate departe de traficul turistic, adică la periferia orașelor sau în interiorul țării.
Brutăriile și patiseriile omniprezente sunt foarte populare, unde puteți lua un brunch de pastizzi cu cappuccino sau delicioasa pâine malteză ftira.
Prețurile obișnuite ale restaurantelor
Cina la restaurant vă va costa aproximativ 15 eur de persoană, inclusiv un pahar de vin, dar mai degrabă 20 eur. Așteptați-vă la un preț mai mare pentru fructele de mare proaspete. În general, desigur, în restaurantele de pe plaje sau din centrele istorice ale orașelor, prețurile sunt cu aproximativ 10 până la 20% mai mari decât în restaurantele mai îndepărtate de centrul acțiunii. Puțin mai ieftin pe insula Gozo.
Diferitele fast-food-uri locale care oferă pizza sau kebab sunt, de asemenea, populare.
Exemple de prețuri:
- Masa principală (iepure sau bragioli): 20 eur până la 25 eur
- Paste: 15 eur
- Pește și fructe de mare: de la 20 eur la 30 eur
- Pastizzi sau ftira: 1,50 eur până la 3 eur
- Pizza sau meniu kebab (cartofi prăjiți + băutură): 15 eur
- Bere locală 0,5 litri: 3 eur până la 4,50 eur