Castelul Buda

Castelul Buda

Cel mai proeminent punct de reper al fostului oraș Buda, acum parte a Budapestei, este Castelul Buda, denumit uneori Castelul Regal.

Cele mai bune 10 hoteluri din Budapesta

Castelul Buda, numit Budai Vár în maghiară, este structura centrală a Dealului Castelului din Budapesta și, la fel ca Castelul Praga, este de fapt un întreg complex de palate și un oraș medieval cu alte câteva monumente importante, în frunte cu Bastionul Pescarilor și Catedrala Matthias.

De la Castelul Buda se poate vedea malul opus, unde se înalță Parlamentul.

Palatul Regal, simbol al statului maghiar

Istoria castelului datează din secolul al XIII-lea, când construcția sa a fost inițiată de regele Béla al IV-lea al Ungariei, iar în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg a fost extinsă semnificativ, până la punctul în care a devenit una dintre cele mai mari clădiri gotice din lume la acea vreme. După bătălia de la Mohács din 1526, o parte a regatului maghiar a căzut în mâinile Imperiului Otoman, iar Jagellonii s-au mutat în orașul mai sigur Prešpurk, Bratislava de astăzi, iar în 1686 castelul a fost aproape complet distrus.

Castelul Buda nu s-a bucurat de vremuri bune nici în secolele următoare, când a fost alternativ reconstruit și distrus. Epoca de aur a venit abia la mijlocul secolului al XIX-lea, când castelul a fost complet restaurat în stil baroc-renascentist, iar în 1867 a jucat un rol important în încoronarea lui Franz Joseph I ca rege al Ungariei, care a devenit un simbol al păcii între dinastia Habsburg și națiunea maghiară.

Castelul și-a cunoscut cea mai mare glorie la începutul secolului al XIX-lea, când a fost extins la proporții uriașe și monumentale, iar în 1912 a fost construită o cupolă înaltă, care domină toate clădirile din jur. Cu toate acestea, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, întregul complex al castelului a fost aproape complet distrus de bombardamente.

Abia în 1968 a fost reconstruit într-o formă mult redusă din cauza economiilor financiare, de unde provine aspectul actual al Castelului Buda. Zona a fost înscrisă pe lista UNESCO în 1978, iar aici există o serie de obiective turistice.

Tarife de intrare și program de funcționare

Intrarea în incinta și în toate curțile Castelului Buda este gratuită și fără limită de timp.

Există diverse muzee sau galerii în diferitele clădiri ale palatului, astfel încât puteți intra întotdeauna individual dacă sunteți interesat de una dintre expoziții. Puteți vizita următoarele instituții din Castelul Buda:

Vechea Buda medievală

Castelul Buda este conectat direct la cea mai veche parte a Budapestei contemporane și la centrul istoric romantic al fostei Buda (Buda), cu străzile sale înguste și colțurile sale frumoase.

Amenajarea vechii Buda datează inițial din secolul al XIII-lea, dar după jafurile considerabile ale turcilor și pagubele suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aspectul său actual este în principal opera unei restaurări lente în cursul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, reconstrucția Budei Vechi a fost realizată cu multă sensibilitate și și-a păstrat caracterul medieval original.

Localizare și transport

Puteți urca la castel pe jos prin parc, puteți lua un autobuz sau puteți folosi telecabina terestră istorică - Budavári Sikló. Stația de îmbarcare poate fi găsită la poarta tunelului de sub castel, lângă Podul cu Lanțuri.

Dacă nu doriți să mergeți pe jos sau să folosiți telecabina, puteți, de asemenea, să luați un autobuz direct la castel:

  • Stația de autobuz Dísz tér - autobuzele 16, 16A, 116
  • Stația de autobuz Palota út - autobuzul 16

Cazare în Buda veche

Dacă doriți să stați în inima centrului istoric al Budapestei, zona din jurul Castelului Buda este alegerea potrivită. Cu toate acestea, vă puteți aștepta la prețuri de cazare puțin mai mari aici decât în centrul Pest, actualul centru al orașului de peste râu. Consultați cele mai populare hoteluri chiar în zona Castelului Buda:

Ce să vedeți în jur

Descoperiți toate locurile de văzut în Budapesta.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te