Cât de ușor este să vorbești engleza în Brunei? Cum sunt bruneienii și când sunt închise magazinele în Brunei?
Vedeți cele mai bune hoteluri din Brunei
Limba
Malay este singura limbă oficială din Brunei, însă sistemul educațional din Brunei este bilingv din 1985, engleza fiind predată pe scară largă alături de malay.
De aceea, puteți înțelege engleza în Brunei fără nicio problemă. Engleza este, de asemenea, utilizată pe scară largă în documentele oficiale sau la birouri, astfel încât, dacă trebuie să vă ocupați de orice altceva în afară de chestiuni turistice în Brunei, puteți vorbi engleza peste tot.
Populația
Brunei este o țară mică, cu o populație de aproximativ 450 000 de locuitori. Populația crește ușor în permanență, în principal prin imigrația din Malaezia sau China, deoarece Brunei este una dintre țările foarte dezvoltate și bogate.
Compoziția etnică a populației urmează localizarea țării. Malaezii reprezintă 67 % din populația Bruneiului, descendenții triburilor indigene 20 %, iar chinezii aproximativ 9 %.
Minoritățile indiană, arabă și indoneziană sunt numeroase.
Bruneienii sunt, în general, oameni foarte prietenoși, cu o viziune internațională și o educație bună. Turiștii sunt bineveniți în Brunei.
Deoarece societatea din Brunei este destul de modernă, vă veți simți foarte confortabil ca turist aici. Nu veți întâlni vânzători insistenți, persoane fără adăpost sau priviri prea curioase.
Dacă aveți nevoie de un sfat, bruneienii vor fi foarte dispuși să discute cu dumneavoastră, dar dacă indicați că nu doriți să discutați mai mult, localnicii vor respecta acest lucru.
Religia
Islamul este religia oficială a Sultanatului Brunei. Acesta a fost consacrat în constituția locală, inclusiv prin legi foarte controversate împotriva, de exemplu, homosexualității, care, oficial, atrage pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, legea nu este pusă în aplicare.
Șeful credinței islamice din sultanat este Alteța Sa Sultanatul. Islamul joacă aici un rol central în societate și în legislație. În ciuda unor legi foarte controversate (din punct de vedere occidental), pedepsele draconice sunt aplicate doar în cazurile de trafic de droguri, trafic de persoane, viol sau crimă.
Nu sunt aplicate sancțiuni reale (în special împotriva turiștilor) pentru alte infracțiuni la legea islamică.
Deși islamul este religia de stat, este clar la prima vedere că aici condițiile sunt mult mai relaxate decât, de exemplu, în țările arabe.
În timp ce multe femei poartă văl pe cap, multe femei se îmbracă în stilul occidental convențional.
Și alte religii din Brunei sunt libere și nu sunt oprimate în niciun fel.
Distribuția religioasă a populației din Brunei este următoarea:
- Musulmani - 83%.
- Creștini - 7%.
- Budiști - 7%
- Ateii și religiile indigene - 3 %
Sărbătorile și orele de deschidere ale magazinelor
În mod normal, magazinele sunt deschise în fiecare zi de la 6:30 la 22:00, dar unele supermarketuri din Bandar Seri Begawan sunt deschise până la miezul nopții.
Toate magazinele, atracțiile, birourile și serviciile sunt închise vineri între orele 12:00 și 14:00.
Unele birouri, organizații medicale private și oficiul poștal rămân închise și duminica.
Sărbătorile legale în Brunei
Băncile, birourile și unele servicii sunt închise în zilele de sărbătoare legală. Cu toate acestea, transportul public circulă neschimbat în zilele de sărbătoare legală, iar magazinele alimentare sunt de obicei deschise.
Sărbătorile legale:
- 1 ianuarie - Anul Nou
- 23 februarie - Ziua Independenței Regatului Unit
- 31 mai - Ziua forțelor armate
- 15 iulie - Ziua de naștere a sultanului
- 25 iulie - Ziua de Crăciun (o sărbătoare publică în ciuda faptului că Brunei este un sultanat islamic)
Există, de asemenea, sărbători plutitoare majore legate de anul lunar, astfel încât acestea sunt la date diferite în fiecare an.
- Ramadan - luna de post islamică
- Anul Nou Chinezesc - prima zi a noului an lunar
Vizitați Brunei în timpul Ramadanului
Majoritatea locuitorilor din Brunei sunt musulmani practicanți și, prin urmare, vizita în timpul Ramadanului are propriile sale particularități.
Magazinele (inclusiv supermarketurile care vând alimente) sunt în mod normal deschise toată ziua.
De asemenea, multe restaurante rămân deschise toată ziua, dar vând doar mâncare la pachet. Nu este recomandabil să mâncați sau să beți în public, așa că este ideal să vă duceți mâncarea la hotel în timpul zilei.
Toate restaurantele se deschid după apusul soarelui.
Accesul la moschei poate fi restricționat, dar excursiile în junglă și în Parcul Național Ulu Temburong, de exemplu, se desfășoară fără restricții.
Cultura
Bruneienii sunt oameni foarte amabili care trăiesc un stil de viață modern.
Străzile orașelor sunt foarte curate, iar statul funcționează la toate nivelurile, așa cum îl știm din țările occidentale dezvoltate. De exemplu, nu veți găsi gropi de gunoi ilegale, așa cum se întâmplă frecvent în Thailanda sau Indonezia.
Credința islamică este puternic înrădăcinată în Brunei, ceea ce poate fi văzut în frumoasele moschei ornamentate pe care le veți găsi în multe locuri.
Cu toate acestea, islamul din Brunei cooperează cu modul de viață modern, iar dacă cineva nu dorește să trăiască în conformitate cu regulile islamului, nu este obligat să o facă.
Cel mai urmărit sport în Brunei este fotbalul.
Al doilea cel mai popular sport din Brunei are rădăcini pur indigene. Silat este o artă marțială răspândită în Indonezia și Malaezia, în plus față de Brunei. Sute de școli diferite încearcă să combine dezvoltarea caracterului de luptător cu lupta reală, folosind pumnii, brațele, coatele, genunchii și loviturile cu picioarele.
Luptele cu cocoși sunt la ele acasă în toată Asia de Sud-Est. În Brunei, însă, acestea iau forma unui divertisment pur privat și orice joc de noroc este mai bine uitat.
Turismul
Turiștii se îndreaptă spre sultanat în principal ca parte a unei călătorii mai lungi prin Asia, Brunei fiind doar o scurtă oprire.
Cu siguranță, Brunei nu suferă de "turismul excesiv", dar are o infrastructură turistică destul de bine dezvoltată. În capitală există mai multe hoteluri și agenții turistice care oferă excursii în junglă.
Puteți închiria o mașină la aeroportul Brunei BWN.
Istoria pe scurt
Din secolul al XIV-lea până în secolul al XVI-lea, Brunei a făcut parte din sultanatele Sabah, Sarawak și Filipine Inferioare.
În secolul al XIX-lea, Brunei a devenit un focar al războaielor coloniale, o țintă și un cartier general pentru pirați. În 1847, sultanul a încheiat o alianță cu Marea Britanie, iar în 1888 Brunei a devenit un protectorat britanic.
În 1906, în țară a fost introdus un sistem de colonizare. Cetățenilor britanici li s-a permis să se stabilească în țară în temeiul Tratatului de protecție suplimentară din 1906. Aceștia au înființat ferme și societăți comerciale și au introdus cultivarea intensivă a orezului și a fructelor tropicale. Între 1941 și 1945, țara a fost ocupată de armata japoneză.
În 1959, țara a fost reunificată și, de asemenea, a fost creată o constituție pentru a garanta existența unui guvern local. În 1971, situația politică din țară a fost completată. Astfel, a fost obținută independența completă atât în afacerile internaționale, cât și în cele interne.
În 1967, sultanul Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien a abdicat din funcție în favoarea fiului său, regretatul sultan Pengiran Muda Mahkota Hassanal Bolkiah.
La 1 ianuarie 1984, sultanatul a fost înființat oficial, iar sultanul a acceptat și funcțiile de prim-ministru, ministru al finanțelor și ministru al afacerilor externe.
Geografie
Brunei este împărțit în patru districte:
- Tutong,
- Brunei/Muara,
- Belait,
- Temburong.
Capitala sultanatului este Bandar Seri Begawan, cu o suprafață de 16 kilometri pătrați. Faimoasa casă de apă (Kampong Ayer) din Brunei este situată în acest oraș.
Brunei este format din două teritorii foarte apropiate, dar fără ieșire la mare (totuși, între ele există un pod rutier), cea mai mare parte a țării fiind de câmpie și acoperită de o pădure tropicală densă.
Cel mai înalt munte, Pagon Peak, atinge o înălțime de 1 850 de metri, dar este inaccesibil pentru turistul obișnuit și este situat într-o junglă impenetrabilă la granița cu Malaezia.