Cât de ușor este să vorbești engleza în Bulgaria? Cum sunt bulgarii și când sunt închise magazinele în Bulgaria?
Limba bulgară
Limba oficială este bulgara, vorbită de 85% din populație. Alte limbi minoritare vorbite sunt turca și româna.
Ca atare, bulgara a cunoscut o dezvoltare considerabilă și, datorită influenței limbilor vecine, forma limbii în sine s-a îndepărtat destul de mult de tipul slav.
Bulgara folosește alfabetul chirilic și nu alfabetul latin. Cu toate acestea, majoritatea semnelor din centrele turistice sau de pe indicatoarele rutiere sunt atât în chirilică, cât și în latină. Noțiunile de bază de citire a alfabetului chirilic sunt utile, de exemplu, în transportul local din zonele rurale, unde latina nu este prea utilizată.
Cunoașterea limbii engleze și a limbilor străine
Engleza este vorbită doar într-o măsură limitată în Bulgaria. Mulți oameni cunosc engleza de bază și vă puteți descurca cu fraze uzuale în engleză în sectorul serviciilor.
Cu toate acestea, dacă doriți să întrebați în engleză despre altceva decât despre serviciul la care apelați, nu vă veți înțelege prea bine.
Dintre celelalte limbi, rusa este vorbită pe scară largă.
Mini-dicționar
- Bună ziua - Dóbar dén
- Bună dimineața. Dobró útro
- Goodbye - La revedere. Dovíždane
- Mulțumesc. Blagodarjá
- Vă rog - Mólja
- Cu plăcere. Njama zašto
- Vă rog să mă scuzați. Izvinětě
- Eu nu înțeleg - Ně vi razbiram
- Eu nu - Ne
- Nu înțeleg. Da
- Unde? Kadé?
- Stație - Gara (гара) / autobusové nádraží – Avtogara (автогара)
- Plajă - Pljaž (плаж)
- Orar - Razpisanja (разписание)
Populația
Bulgaria are doar 6 385 000 de locuitori și una dintre cele mai mici densități ale populației din toate țările europene.
Bulgarii migrează în număr mare în Europa de Vest pentru locuri de muncă mai bune, iar țara se depopulează în cel mai rapid ritm dintre toate țările UE.
Cea mai mare parte a populației trăiește în jurul capitalei Sofia sau în zonele de coastă.
Mentalitatea națională corespunde părții de sud-est a Europei. Bulgarii sunt un pic temperamentali, le place să socializeze, să se certe și să se împace. De multe ori sunt puțin relaxați și multe lucruri nu îi deranjează deloc, de exemplu puțină mizerie pe străzi este norma acceptată.
Foarte des veți găsi atitudini dezinvolte și improvizație generală. Bulgarii sunt slavi și alcătuiesc aproape 90% din populație. Celelalte minorități sunt turcii, armenii și romii.
Bulgarii sunt prietenoși cu turiștii, dar uneori prea prietenoși. Atunci este, de obicei, doar o afectare pentru a vă scoate cumva bani în plus. Acesta este foarte des comportamentul chelnerilor, al operatorilor de mici hoteluri private, al ghizilor turistici sau al diverșilor vânzători de servicii turistice.
Religie și credință
Peste 62% dintre maltezi aderă la Biserica Ortodoxă Bulgară și aproximativ 10% la islam.
Localnicii sunt foarte religioși, ceea ce este confirmat de densitatea extraordinară de biserici care pot fi găsite literalmente la fiecare colț. Religia implică, de asemenea, faptul că bulgarii sunt un popor destul de conservator.
În ciuda acestui fapt, religia nu este o problemă proeminentă în societate și nu veți întâlni radicalism religios în Bulgaria.
Sărbătorile
În zonele turistice, majoritatea magazinelor sunt deschise până la miezul nopții. În afara stațiunilor de pe litoral, programul standard de funcționare pentru servicii și magazine mici este până la ora 19:00, iar supermarketurile până la ora 22:00.
Magazinele și restaurantele rămân deschise duminica și de sărbătorile legale.
Sărbători legale
- 1 ianuarie - Anul Nou
- 3 martie - Eliberarea de sub dominația otomană (1878)
- 1 mai - Ziua Muncii
- 6 mai - Ziua Sfântului Gheorghe, Ziua vitejiei și a armatei bulgare
- 24 mai - Ziua Sfinților Chiril și Metodiu, Ziua culturii și educației slave
- 6 septembrie - Ziua unificării Rumeliei de Est cu Principatul Bulgariei (1885)
- 22 septembrie - Ziua Independenței (1908)
- 1 noiembrie - Ziua Constructorilor Naționali
- 24, 25, 26 decembrie - Crăciun
În aceste sărbători, toate birourile, instituțiile financiare sunt închise.
În general, bulgarii iubesc și sărbătoresc toate sărbătorile și evenimentele de familie, cum ar fi nunțile, zilele de naștere sau ceremoniile religioase. Foarte populare sunt și festivalurile de vin și carnaval, unde nu lipsesc costumele tradiționale și unde poate fi văzut și dansul tradițional pe roată choro.
Cultură
Bulgaria organizează numeroase festivaluri și evenimente culturale interesante pe tot parcursul anului.
Vă puteți bucura de festivalul folcloric "Golden Rebeck", de festivalul folcloric "Rose Festival" din Kalzanak sau de festivalul de muzică "Madara". Din propria noastră experiență trebuie să spunem că bulgarii sunt uimitor de naturali și spontani, iar atât de multe festivaluri folclorice ne-au încântat. Chiar și majoritatea festivalurilor și evenimentelor sunt gratuite.
Istoria pe scurt
Cei mai vechi și primii locuitori cunoscuți ai Bulgariei au fost tracii. În trecut, teritoriul Bulgariei a făcut parte din imperiul lui Alexandru cel Mare, Imperiul Roman sau Imperiul Bizantin.
Primii slavi au intrat pe teritoriul Bulgariei de astăzi în secolul al VI-lea. Deși primul stat bulgar a fost fondat în 681 de către Khan Asparukh, acesta a fost slăbit și ocupat de multe ori de alte state sau imperii. În cele din urmă, Bulgaria și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman în 1908, sub conducerea Prințului Ferdinand. Bulgaria a trecut prin primul și al doilea război balcanic și prin primul și al doilea război mondial.
În Al Doilea Război Mondial, Bulgaria a luptat alături de Germania nazistă, dar în 1944 a încheiat un armistițiu cu URSS, Marea Britanie și SUA și a trecut de partea Aliaților.
Până în 1989, Republica Populară Bulgaria a fost condusă de Partidul Comunist. În 2004, Bulgaria a devenit membru al NATO, în 2007 membru al UE și în 2024 membru al spațiului Schengen.
Turism
Bulgaria este o țară foarte diversă și frumoasă. Vara vă puteți petrece vacanța la mare, în stațiunile populare Sozopol, Nisipurile de Aur, Albena, Burgas și Varna.
Iarna, se poate schia în centrele montane (de exemplu, Bansko în Munții Pirin sau Pamporovo în Munții Rodopi).
Infrastructura turistică din Bulgaria, în special în stațiunile de pe litoral și în marile orașe, este foarte bine dezvoltată și dispune de o gamă completă de servicii.
Bulgaria are o rețea foarte densă de pensiuni turistice în munți, numite cabane, între care circulă indicatoare turistice. Cazarea costă în jur de 5 eur, preț care este egalat de facilități. Este o idee bună să vă aduceți un sac de dormit. O altă opțiune de cazare este în adăposturi, care sunt similare cu stațiile de autobuz din țara noastră. Există de obicei bănci, o masă și uneori un șemineu.
Iar cei cărora le place să doarmă în aer liber pot campa aproape oriunde, fără penalizări.