Ce mâncare ar trebui să încercați în Bulgaria? Ce se vinde cel mai des în restaurantele locale?
Bucătăria bulgară
Bucătăria locală este făcută din produse cultivate local, cu multe legume și salate. Mesele tind să fie ușoare. Principalele cărnuri preparate sunt puiul și peștele.
Bucătăria bulgară este considerată una dintre cele mai sănătoase din Europa.
Se spune că proporția mare de legume și produse lactate consumate este motivul longevității lor.
Specialități bulgărești tipice
Bulgarii susțin că au "descoperit" iaurtul în țara lor, pe care îl numesc kiselo mljako. Acest produs conține bacterii speciale care protejează organismul de toxine și chiar de unele tipuri de cancer. Această specialitate este disponibilă cu adevărat doar în Bulgaria. În plus, aici există o mare tradiție în vinificație, iar vinurile roșii, în special, sunt excelente.
Salată tocată - baza este brânza balcanică. Se numește "syrene" și are un gust ușor dulce spre unt. Alte ingrediente sunt castraveții, roșiile și ceapa dulce, măslinele și puțin dressing. Simplu și gustos. Bulgarii își încep masa principală cu acest fel de mâncare (în loc de supa noastră).
Supele - în Bulgaria, ele reprezintă adesea felul principal de mâncare și unele dintre ele fac parte din mâncărurile naționale bulgare. Supele tipice sunt:
- Bob čorba: supă groasă de fasole,
- Tarator: supă rece din lapte acru cu mărar, castraveți și nuci,
- Pilšeka supa: supă de pui,
- Ribena supa: supă de pește,
- Škembe čorba: supă de tripe cu ardei și puțin lapte.
Kefta și kebab - în Bulgaria, carnea este cel mai adesea consumată tocată și la grătar.
Kefti este una dintre cele mai tradiționale mâncăruri ieftine pe care o puteți găsi în absolut fiecare tarabă, fast-food și restaurant. Acestea sunt de fapt mini chiftelele clasice, în timp ce kebabpčata (uneori și kebabče) sunt chiftele cu o formă alungită foarte asemănătoare cu chevapčič.
Cel mai frecvent condiment folosit în carnea tocată este chimenul roman sau saturejka. Kebab-urile sunt adesea vândute ca o gustare rapidă într-o pâine sau chiflă, iar în restaurante copleșitor cu chipsuri.
Musaka - o mâncare tradițională din Balcani. Este un amestec de carne tocată și legume precum ceapă, usturoi, vinete și roșii. Uneori cu cartofi.
Banitsa - o prăjitură sărată clasică pe care o puteți găsi în fiecare brutărie, este tipică pentru Bulgaria. Prăjitura este făcută din aluat asemănător cu cel de patiserie cu foi, iar umplutura sa este din brânză aromată delicioasă, smântână și iaurt alb.
Pește - ca în orice țară de coastă, restaurantele bulgare se mândresc cu o gamă largă de fructe de mare. Printre cele mai populare sunt macrou de mare, fileuri foarte fine de rechin de mare neagră sau hering la grătar.
O delicatesă specială este peștele mic caca, care are un gust foarte asemănător cu sardinele. Acestea sunt prăjite în aluat și, de obicei, mâncate după masa principală sau doar ca chipsuri sau popcorn.
Kashkaval - este o brânză tare tipică Bulgariei, fabricată atât din lapte de vacă, cât și din lapte de oaie. Este originară din munții bulgari Rila și Pirin, dar gustul său aromat este cunoscut în întreaga lume.
Băuturi
În ceea ce privește băuturile răcoritoare, bulgarii beau mai ales apă minerală și sunt foarte pasionați de consumul de ceai cu sau după masă. Atenție, însă, dacă comandați ceai într-un restaurant, vă vor aduce automat un ceai local din plante. Dacă doriți ceai negru clasic, trebuie să cereți explicit "ceai negru".
În ceea ce privește băuturile alcoolice, localnicii sunt mai pasionați de bere. Berea bulgară este destul de bună, iar cele mai renumite mărci locale includ Zagorka, Ariana sau Burgasko. Berile din Republica Cehă sunt, de asemenea, foarte populare în Bulgaria.
Vinul este, de asemenea, un produs bulgăresc foarte bun. Clima potrivită și natura colinară a peisajului se combină pentru a oferi condiții ideale pentru cultivarea strugurilor. Vinul este, de asemenea, foarte ieftin în Bulgaria și puteți cumpăra o sticlă de bună calitate de la aproximativ 3 eur.
O băutură specifică este Boza, care provine probabil din Turcia, dar este foarte populară și aici. Este o băutură fermentată din malț, cu o consistență groasă și un gust dulce ușor acrișor. Conținutul de alcool este de aproximativ 1%.
Dintre alcoolurile tari, următoarele băuturi sunt tipic locale:
- Rakije - originea acestei băuturi spirtoase din struguri, prune și smochine este discutată în mai multe țări balcanice, iar proveniența sa reală este probabil imposibil de dovedit în mod fiabil. În orice caz, este unul dintre cele mai populare tipuri de lichioruri tari din Bulgaria,
- Mastika - o băutură cu anason care trebuie să conțină cel puțin 47% alcool. Se servește răcită.
Cum să mâncați ca un localnic
Localnicii preferă să mănânce în mici tarabe sau mici restaurante cu scaune de plastic în grădini 4 eur.
De departe, cel mai comun fel de mâncare fast-food bulgăresc este "chlabcha i kebabcha". Este o chiftea îndesată într-o chiflă cu o felie de ceapă și castravete și acoperită cu ketchup de roșii. Are gust de chiftea cu satay.
Există multe tarabe și mini-restaurante similare în Bulgaria și le puteți găsi în fiecare sat important. Cu toate acestea, în cele mai mari stațiuni de pe coasta Mării Negre, acestea cedează încet-încet locul restaurantelor turistice mai scumpe și veți experimenta o Bulgarie cu adevărat autentică doar în metropolele Varna sau Burgas, sau în cele mai mici stațiuni.