Cultura și istoria Suedia

Suedia

Cât de ușor este să vorbești engleza în Suedia? Cum sunt localnicii și când sunt închise magazinele în Suedia?

Vezi prețurile hotelurilor din Suedia

Limba suedeză

Suedeza este o limbă germanică care, din punct de vedere gramatical, se situează, pentru profani, între engleză și germană. Este foarte asemănătoare cu norvegiana și un pic mai puțin asemănătoare cu daneza.

Suedeza este vorbită și în unele părți ale Finlandei, unde suedeza este a doua limbă oficială.

Nu există absolut nicio problemă cu limba engleză în Suedia, chiar și în cele mai mici sate complet în afara traseelor turistice.

Cu toateacestea, peste 95% dintre suedezi vorbesc fluent limba engleză, așa că nu trebuie să vă faceți deloc griji cu privire la suedeză. Motivul pentru care suedezii vorbesc atât de bine se datorează calității predării în școli și lipsei dublării la televizor. Marea majoritate a filmelor sunt disponibile doar cu subtitrări.

Oamenii

Când spui suedez, toată lumea se gândește la un blond cool, înalt, cu ochi albaștri. Este adevărat. Suedezii sunt mai reci decât în alte părți ale Europei. Dacă vreți să vă faceți prieteni, aproape întotdeauna trebuie să faceți primul pas. Când cineva își face prieteni suedezi, se spune că aceștia sunt apoi cunoștințe pe viață.

În rest, suedezii sunt oameni foarte politicoși și plăcuți. În orice moment sunt politicoși, corecți, iar la nevoie sunt dispuși să ajute cât de mult pot.

Suedezii fac foarte mult sport. Sălile de sport sunt pline de dimineața până seara. În parcuri veți întâlni mulți oameni care își îmbunătățesc condiția fizică alergând sau făcând schi fond iarna.

Suedezii consumă alcool doar în weekend, dar în cantități mai mari. La evenimentele din weekend, ei pot deveni destul de sălbatici. Aproape că pare că ei compensează pentru fața decentă pe care o arată în timpul săptămânii.

Interesant este că suedezii sunt maeștri în a sta perfect la coadă. Cozile sunt peste tot și pe nimeni nu deranjează să stea în ele. Se pare chiar că le place să stea în ele.

Știți care este țara care bea cea mai multă cafea din lume pe cap de locuitor? Este vorba despre finlandezi, dar suedezii sunt pe locul doi. "Fika" (pauza de cafea) suedeză are loc de mai multe ori pe zi. Același lucru este valabil și pentru înghețată. Finlandezii sunt cei mai mari consumatori, suedezii sunt pe locul doi. Nu este neobișnuit să întâlnești copii mici în 10 grade lingând înghețată.

Sărbători

Sărbătoarea Solstițiului - este celebrarea celei mai lungi zile din an (se sărbătorește întotdeauna în weekendul dintre 19 și 26 iunie). Poziția geografică a Suediei o face una dintre țările care apreciază incredibil vara, iar acest lucru se poate vedea cu adevărat la suedezi. Suedezii iubesc viața în aer liber, motiv pentru care această zi este perfectă pentru petreceri, grătare, camping și cam tot ceea ce se întâmplă vara și în aer liber. Apoi, seara, midsommar se transformă într-o mare petrecere.

Varborg - arderea vrăjitoarelor în Suedia. Este sărbătorită pe 30 aprilie. În zilele noastre, este în principal o sărbătoare a sosirii primăverii, un ultim rămas bun de la iarna lungă, întunecată și rece. La fel ca în Suedia, este tradițional să se aprindă focuri de tabără mari, dar în multe locuri, și în special în orașele universitare, veselia izbucnește încă de dimineață. La magia Nopții Walpurgis se adaugă permisiunea excepțională de a consuma alcool pe străzi, în parcuri și în alte spații publice, fără a risca amenzi altfel mari.

St. Lucia - Această sărbătoare cade pe 13 decembrie. Este cea mai întunecată zi din an, astfel că suedezii sărbătoresc venirea soarelui. Începând cu 14 decembrie, ziua devine mai lungă după-amiaza (dar numai după-amiaza, cea mai scurtă zi cade pe 21 decembrie). Suedezii sărbătoresc Sfânta Lucia cu bucurie și în masă - în principal în școli și grădinițe, dar nu de puține ori și la locul de muncă. În multe locuri, se organizează un vot pentru a alege un reprezentant local al Sfintei Lucia care să conducă parada festivă.

Parada este alcătuită de obicei din copii sau fete îmbrăcați în cămăși albe lungi. Fiecare participant poartă în fața sa o lumânare aprinsă în mâinile împreunate, iar cea mai frumoasă fată merge în frunte, împodobită cu o coroană luminoasă pe cap și o eșarfă roșie în jurul taliei (din fericire, lumânările de ceară din coroane au fost înlocuite recent cu lumânări electrice).

Pentru cântecul lor, ele primesc de obicei mici cadouri, de obicei sub formă de diverse delicatese, adesea urmate de un mic ospăț sau cel puțin turtă dulce (pepparkakor), produse de patiserie speciale din aluat de drojdie (lussekatter) și glögg - vin fiert puternic cu mirodenii, stafide și migdale. În multe locuri din Suedia, în această zi au loc concerte de Crăciun și există o competiție pentru a vedea cine poate avea cea mai mare paradă.

Vasaloppet (Cursa lui Vas) - cea mai faimoasă cursă de schi fond din lume. Se aleargă pentru a comemora fuga unui nobil suedez, viitorul rege Gustav Vasa, care fugea de regele Kristian al II-lea al Danemarcei. Danemarca în 1520, de la Sälen la Mora. Cursa are loc în fiecare primă duminică din martie în provincia Dalarna. Are o lungime de 90 de kilometri și participă aproape 16 000 de schiori.

Ziua melcului cu scorțișoară - (Kanelbullens dag). Suedezii sunt înnebuniți după dulciuri. Există o mulțime de cafenele unde puteți obține tot felul de dulciuri. Cel mai popular este, fără îndoială, melcul cu scorțișoară, pe care suedezii îl iubesc atât de mult încât chiar dedică o zi pe an pentru a sărbători gustul său excepțional. Dacă doriți să gustați din "kannelbulle", veniți în Suedia pe 4 octombrie.

Brännbollsyran - Acesta este un mare festival al sportului tipic nordic brännboll, care este similar cu baseball-ul. Principala diferență este că bătăușul aruncă singur mingea. Evenimentul are loc întotdeauna în primul weekend din iunie în orașul universitar Umeå. Câteva echipe profesioniste iau parte la turneu; nu contează atât de mult să câștigi, ci mai mult să participi, să te distrezi cât mai bine și să bei cât mai mult alcool. Majoritatea echipelor se îmbracă în diferite costume, făcând ca jocul să semene mai mult cu o mascaradă. De asemenea, evenimentul este considerat cel mai bun eveniment studențesc din Scandinavia.

Orele de deschidere ale magazinelor și restaurantelor

Supermarketurile și magazinele obișnuite sunt deschise în zilele lucrătoare între orele 7:00 și 21:00. Unele supermarketuri își limitează programul de funcționare cu aproximativ 2 ore sâmbăta și cu până la 5 ore duminica.

Cu toate acestea, majoritatea supermarketurilor rămân deschise duminica și de sărbătorile legale.

Este foarte frecvent ca barurile și restaurantele să rămână închise duminica sau lunea. Totuși, acestea tind să fie baruri specializate în consumul de alcool. Restaurantele obișnuite sau fast-food-urile sunt deschise în fiecare zi.

Istoria pe scurt

Suedia a fost locuită încă din epoca bronzului, după cum demonstrează numeroasele descoperiri arheologice din întreaga țară. Istoricii consideră că formarea Suediei a fost unirea Svealand și Götaland sub conducerea unui rege numit Erik al VIII-lea (970-995).

La începutul Evului Mediu, suedezii se aflau printre vikingi.

În 1389, cele trei state Norvegia, Danemarca și Suedia s-au unit într-o singură monarhie (așa-numita Uniune Kalmar). În secolul al XV-lea, suedezii au rezistat eforturilor de centralizare a puterii sub coroana daneză, ceea ce a dus la conflicte armate.

Suedia s-a desprins în cele din urmă în 1521, când Gustav Eriksson Vasa, cunoscut sub numele de Gustav I Vasa din 1523, a instituit o monarhie ereditară și, astfel, statul suedez modern. Astfel, Gustav Vasa este considerat de suedezi drept părintele națiunii. Secolul al XVII-lea a fost marcat de o expansiune rapidă care a plasat Suedia în rândul puterilor europene. Cu toate acestea, această poziție a început să se destrame în secolul al XVIII-lea, când Rusia țaristă s-a luptat cu statele din nordul Europei în Marele Război al Nordului, ducând la separarea jumătății estice a Suediei, care a devenit Marele Ducat al Finlandei.

Istoria modernă a Suediei este în mare parte pașnică. Ultimul război a fost o expediție împotriva Norvegiei în 1814, după care s-a format o uniune cu Norvegia condusă de Suedia. Această uniune s-a destrămat în 1905. Suedia a rămas neutră în timpul războaielor mondiale și nu s-a implicat în Războiul Rece. Chiar și astăzi, țara nu este membră a niciunei alianțe militare. În 1995 a aderat la Uniunea Europeană.

Cultura

Cultura suedeză mai veche se referă în principal la arhitectură, sculptură și literatură. Există multe clădiri interesante în Suedia, de la cele romanice la cele moderne. Unele gravuri și sculpturi datează din perioada preistorică, iar pietrele rune au devenit foarte răspândite în timpul epocii vikingilor. În Suedia, multe opere de artă europene pot fi admirate și în muzee, pe care suedezii le-au dobândit în timpul numeroaselor războaie. Până în prezent, acestea dețin și o serie de opere de artă cehe. Muzeele sunt de cele mai multe ori gratuite, dar în unele cazuri trebuie să plătiți.

Cultura mai modernă se referă în principal la secolele XIX și XX, când au înflorit literatura, muzica, teatrul, filmul și alte domenii culturale. Printre exemplele notabile se numără scriitoarea Astrid Lindgren, regizorul Ingmar Bergman, formația Abba, duo-ul Roxette și trupa Hammerfall.

Astăzi, Suedia este a doua cea mai de succes țară în topurile pop, după SUA. Încercați să căutați pe Google "top grupuri muzicale și cântăreți suedezi" și veți vedea. Dovada este concursul Eurovision, de exemplu. Suedezii sunt literalmente obsedați de acest concurs. Așa cum aici se uită la hochei, tot așa în Suedia trăiesc acest concurs. De asemenea, puteți urmări transmisiuni în direct pe ecrane mari în orașele mari.

Percepția alcoolului în Suedia este interesantă. Din cauza fostei prohibiții totale, chiar și astăzi vânzările sunt sever restricționate. Alcoolul poate fi cumpărat doar din magazinele Systembolageta pentru persoanele cu vârsta peste 20 de ani. Există doar câteva astfel de puncte de vânzare în fiecare oraș. Unele cluburi și baruri își stabilesc propriile limite de vârstă pentru vânzarea și consumul de alcool (astfel de limite pot ajunge până la 30 de ani). Supermarketurile obișnuite vând alcool doar până la 3,5%.

Situația produselor din tutun este, de asemenea, interesantă. Fumatul este interzis în Suedia în spațiile închise deschise publicului: restaurante, baruri, cluburi muzicale, berării etc. Puteți fuma doar în grădini, altfel trebuie să ieșiți afară pentru a fuma în fața restaurantului. Acesta este motivul pentru care s-a impus specialitatea locală snus. În termeni practici, este vorba despre tutunul "băgat în gură".

Snus este un amestec de tutun măcinat și tratat special, care seamănă cu tutunul de mestecat. Acesta este produs în mod tradițional în Suedia încă din secolul al XVIII-lea și poate fi găsit în tutungerii în borcane rotunde de tablă, care trec neobservate. Snus este utilizat în mod regulat de mai mult de 1 milion de persoane în Suedia. În 1994, Uniunea Europeană a adoptat o directivă de interzicere a vânzării acestui produs din tutun. Suedia este singura țară care a reușit să obțină (sau, mai degrabă, să lupte pentru) o derogare, astfel încât suedezii sunt fericiți cu snusul. După 2005, când a fost introdusă interdicția de a fuma în restaurante, vânzările chiar au crescut semnificativ.

Turismul

Nivelul turismului este ridicat. Majoritatea turiștilor germani vin în Suedia. Există, de asemenea, turiști din întreaga lume. În special, turiștii se îndreaptă spre cele mai mari atracții, și anume Stockholm și Laponia.

Nu veți găsi atât de mulți turiști în munți. Acolo, veți întâlni mai ales suedezi.

Infrastructura turistică este de un nivel foarte ridicat și printre cele mai bune din lume. Cazare poate fi găsită în toate formele, de la pensiuni ieftine la hoteluri de lux.

Transportul este pregătit pentru turiști și în toate serviciile se poate vorbi limba engleză.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te