Metroul este cel mai rapid și mai clar mod de a călători în Hong Kong.
Este cel mai ușor mod de a ajunge la majoritatea atracțiilor, iar rețeaua densă se extinde până la suburbiile îndepărtate din apropierea graniței cu China. În mod ideal, alegeți o cazare aflată la câțiva pași de metrou - atunci sunteți pregătit și deplasarea în Hong Kong este floare la ureche.
Hoteluri în apropierea stațiilor de metrou din Hong Kong
Metroul din Hong Kong este operat de MTR. Pentru o prezentare generală a site-ului oficial, vizitați: mtr.com.hk.
Harta și liniile de metrou din Hong Kong
Rețeaua MTR are un total de 175 km de șine și 9 linii. Sistemul de transport este unul dintre cele mai bune din Asia.
Harta oficială a metroului poate fi găsită la: mtr.com.hk/system_map.
De asemenea, am creat propria noastră hartă a metroului MTR pentru a vă oferi o mai bună vizualizare a locațiilor stațiilor pe hărțile Google reale.
Metroul MTR operează un total de 9 linii de metrou împărțite în funcție de culoare și nume.
- Airport Express (verde închis) - merge de la stațiile expres Hong Kong Central și Kowloon West la aeroport
- LiniaTung Chung (portocaliu) - merge de la stațiile Hong Kong Central și Kowloon West la insula Lantau, cu o conexiune la autobuzele ieftine către aeroport din stația Tung Chung
- Island Line (albastru închis) - linie centrală care merge de-a lungul coastei de nord a insulei Hong Kong (centrul principal al orașului)
- LiniaTsuen Wan (roșie) - pleacă de la Gara Centrală și merge prin Tsim Sha Tsui și Nathan Road până la Tsuen Wan
- Tuen Ma Line (maro) - cea mai lungă rută care leagă zonele importante din Kowloon de Tsim Sha Tsui Promenade și de cartierele periferice Tuen Mun și Sha Tin
- LiniaKwun Tong (verde) - traversează Kowloon pe sub Nathan Road și continuă spre Kai Tak, Kwun Tong și Tseung Kwan O
- East Rail Line (albastru deschis) - o linie lungă care merge de la stația centrală "Admiralty" prin East Kowloon până la punctele de trecere a frontierei în Shenzhen, China
- LiniaTseung Kwan O (violet) - leagă insula Hong Kong de districtul Tseung Kwan O
- LiniaSouth Island (galbenă) - asigură legături rapide către centrul Hong Kong și partea de sud a insulei Hong Kong(Ocean Park)
- Disneyland Resort Line (roz) - conectează linia portocalie Tung Chung de la stația Sunny Bay la Hong Kong Disneyland
Prețurile biletelor - cum să plătiți biletul
Tarifele sunt întotdeauna calculate în funcție de distanța parcursă sau de numărul de stații parcurse. Transferurile nu sunt luate în calcul, deoarece nu treceți prin turnichete în timpul transferului.
Cât costă să luați metroul?
Costul mediu este între 4,80 hkd și 15 hkd în centru (în funcție de distanță). Pentru o călătorie mai îndepărtată, așteptați-vă la prețuri în jur de 25 hkd la 30 hkd, iar cea mai scumpă călătorie până la granița cu China costă în jur de 50 hkd.
Tarifele speciale se aplică pe linia "Airport Express", unde plătiți 100 hkd pentru o călătorie din centrul orașului până la aeroportul Hong Kong HKG.
Un motor de căutare interactiv cu tarifele exacte pentru călătoria aleasă poate fi găsit pe site-ul oficial: mtr.com.hk.
Există mai multe opțiuni de plată a tarifelor la metroul din Hong Kong.
- Card Octopus
- Bilete simple (plătiți în numerar sau cu aplicațiile mobile locale)
- Abonament de o zi
Cum se utilizează cardul Octopus la metrou?
Informații detaliate despre preț și modul de funcționare al cardului Octopus sunt descrise în capitolul Transport.
Cardul Octopus este cu siguranță cea mai convenabilă opțiune pentru plata tarifelor pe toate mijloacele de transport (este valabil și pe toate autobuzele, microbuzele și feriboturile). În plus, la metrou, tarifele cu cardul Octopus sunt cu 5% mai ieftine decât biletele simple.
Cardul poate fi achiziționat de la orice stație de metrou, de la biroul "Customer Service" sau de la mini-marketurile 7-Eleven sau Circle K. Plata se face întotdeauna numai în numerar.
Atunci când călătoriți cu metroul, atașați pur și simplu cardul Octopus la cititorul turnichetului de la intrarea pe peron și apoi din nou la coborâre.
Deci, în mod ideal, țineți cardul la îndemână pentru a trece cât mai rapid prin turnichete.
Bilet de o zi
Pentru turiștii care intenționează să parcurgă distanțe mai mari într-o anumită zi (de exemplu, spre Tuen Mun, Sha Tin sau granița cu China), poate fi util să cumpere un bilet de o zi.
Acesta este valabil pe toate liniile de metrou, cu excepția Airport Express, și pe toate autobuzele. Cu toate acestea, nu este valabil pe feriboturi.
Abonamentul de o zi poate fi achiziționat de la un automat de bilete și poate fi plătit doar în numerar.
Prețul este de 65 hkd.
Bilete simple
Achitarea biletelor simple este potrivită doar pentru călătorii care merg o singură dată.
Pentru a cumpăra bilete de la un automat, selectați destinația de pe harta de pe ecran. Plata se poate face numai în numerar.
Alternativ, puteți plăti biletul cu propriul card de credit (numai Visa) sau prin intermediul aplicațiilor mobile WeChat, Alipay, M Pay sau Union Pay prin atașarea unui cod QR la cititorul de la turnichet. Doar turnichetele mov sunt dedicate acestui scop.
Metroul din Hong Kong funcționează 24/7
Niciuna dintre liniile de metrou nu funcționează 24 de ore din 24.
Primele trenuri de metrou își încep traseul de la terminusuri în jurul orei 5:30 dimineața, iar ultimele trenuri își încep traseul în jurul orei 0:30 dimineața, ultimele trenuri ajungând în centrul orașului abia în jurul orei 1:00 dimineața și continuând până la al doilea terminus.
Frecvența pe liniile centrale variază de la 2 la 5 minute, în funcție de momentul zilei.
Liniile mai puțin aglomerate circulă la aproximativ 7 minute.
Cum arată stațiile de metrou?
Stațiile sunt foarte clar semnalizate și bine echipate.
În fiecare stație veți găsi mini-marketuri care vând gustări și carduri Octopus (de obicei 7-Eleven sau Circle K), cafenele, florării sau mici magazine de electronice.
De asemenea, există toalete gratuite în fiecare stație și, în marea majoritate a cazurilor, bancomate.
În stații sunt afișate hărți mari ale zonei, cu ieșirile marcate prin litere.
Platformele sunt întotdeauna separate de șine printr-un perete de sticlă cu porți automate care se deschid singure la sosirea trenului.
Stațiile de transfer sunt adesea proiectate foarte bine, astfel încât linia de legătură să plece de pe marginea opusă a aceluiași peron.
Intrările la metrou sunt întotdeauna marcate cu o siglă roșie mare MTR.