Cât de ușor este să vorbești engleza în Islanda? Cum sunt islandezii și ce trebuie să evitați în Islanda?
Istoria pe scurt
Islanda a început să fie colonizată în secolul al IX-lea, când călugării irlandezi și apoi vikingii din Norvegia au venit pe insulă. Tradițiile Islandei provin în principal din perioada cuprinsă între secolele al X-lea și al XIII-lea, când a fost înființat un parlament (cel mai vechi din lume - clădirea acestuia poate fi încă văzută în Parcul Național Thingvellir ) și când au fost scrise cele mai multe dintre saga islandeză.
Ulterior, Islanda s-a aflat pentru o lungă perioadă de timp sub dominația Norvegiei și apoi a Danemarcei, până în 1944, când a fost proclamată Republica Islanda.
Popor și religie
Strămoșii vikingi și izolarea insulei au modelat islandezii și cultura lor timp de secole. Islandezii acordă o mare importanță tradițiilor și pelerinajelor familiale și sunt un popor foarte rezistent, dar cald.
Islandezii cred în elfi și troli (nu toți, dar mulți dintre ei cred). La început veți crede că este o glumă, dar apoi veți afla că chiar vorbesc serios. Elfii sunt buni dacă ai intenții bune cu ei. De îndată ce încercați ceva nedrept, se vor răzbuna.
Islandezii sunt obișnuiți cu străinii. La urma urmei, Islanda primește de 5 ori mai mulți turiști pe an decât populația insulei. De obicei, localnicii nu caută în mod deosebit contactul cu turiștii, dar dacă aveți nevoie de un sfat sau de ajutor, aproape întotdeauna veți primi un răspuns foarte util.
În ciuda dimensiunii sale relativ mari, Islanda are o populație de doar 380 000 de locuitori. Aceasta face din Islanda a patra cea mai slab populată țară independentă.
Mai mult de 86% din populația totală este islandeză, însă o minoritate semnificativă de 6% este formată din polonezi care călătoresc în Islanda pentru muncă. Alte minorități includ lituanienii și germanii.
Religie și credință
Islandezii sunt în proporție de peste 70% creștini, dintre care peste 60% sunt evanghelici ai Bisericii Islandei, iar restul catolici.
Credința nu joacă un rol major în Islanda, iar islandezii sunt printre națiunile cu cea mai mică afinitate pentru religie.
Sărbătorile
Cele mai importante sărbători pentru islandezi sunt Crăciunul și Paștele. În plus, ei au și o zi liberă în a doua jumătate a lunii aprilie, când sărbătoresc sosirea verii, și pe 17 iunie, care este Ziua Independenței.
Zile de odihnă în Islanda
În zilele următoare, băncile rămân închise, birourile și unele magazine multe au program de lucru limitat.
Mai ales prima zi de vară este sărbătorită mult în Islanda. Oamenii ies pe străzi, au loc diverse festivaluri culturale și muzicale, iar sărbătorile se prelungesc până târziu în noapte.
- 1 ianuarie - Anul Nou
- Joia verde - dată variabilă (Paște)
- Vinerea Mare - dată variabilă (Paște)
- Sâmbăta albă - dată variabilă (Paște)
- Duminica Paștelui - dată variabilă (Paște)
- Lunea Paștelui - dată variabilă (Paște)
- Prima zi de vară - joi între 19 și 25 aprilie
- 1 mai - Ziua Muncii
- Ziua Înălțării - dată variabilă (sărbătorită la 40 de zile după Paști)
- Rusalii (duminică) - dată variabilă (sărbătorită la 50 de zile după Paști)
- Lunea Rusaliilor - prima zi de luni după Rusalii (dată mobilă)
- 17 iunie - Ziua națională (Ziua înființării Republicii Islanda)
- Frídagur verslunarmanna - prima zi de luni din august
- 24 decembrie - Ajunul Crăciunului
- 25 decembrie - Prima zi de Crăciun
- 26 decembrie - A doua zi de Crăciun
- 31 decembrie - Ajunul Anului Nou
Cultură
Islandezii sunt mândri de cultura lor. Literatura are o tradiție îndelungată în Islanda, fie că întâlniți saga veche de mii de ani sau literatura islandeză modernă.
Islanda produce cei mai mulți muzicieni pe cap de locuitor din lume, așa că nu este de mirare că muzica este o parte atât de importantă a vieții pentru islandezi. În ultimul timp, artiștii islandezi au devenit faimoși în întreaga lume, inclusiv Björk și Sigur Rós.
Islandezii iubesc, de asemenea, piscinele lor încălzite geotermic. Cu toate acestea, piscinele nu sunt destinate înotului pentru majoritatea, fiind mai probabil să întâlniți localnici care se relaxează în cadă cu hidromasaj.
Limba
Limba oficială a insulei este islandeza, care este vorbită de marea majoritate a populației. Islandezii sunt mândri de limba lor, motiv pentru care limba islandeză nu s-a schimbat aproape deloc de când vikingii norvegieni au colonizat insula.
Mini-dicționar:
- Bună ziua - Góðan dag,
- La revedere - Bless,
- Mulțumesc - Takk,
- Da - Me,
- Nu - Nei,
- Scuzați-mă - Afsakið, Fyrirgefðu,
- Noroc! - Rocks!,
- Unde este...? - Hvar er...?,
- I don't understand - Ég skil ekk,
- Papuchalk mi-a luat sandwich-ul - Lundi tók samlokuna mína.
Pot să vorbesc engleza în Islanda?
Puteți vorbi limba engleză peste tot în Islanda fără probleme. Majoritatea islandezilor vorbesc engleza fluent, deși cu un accent puternic.
Engleza este vorbită în toate serviciile și birourile.
Turismul
Popularitatea crescândă a Islandei în rândul călătorilor și populația sa rară înseamnă că, în special în lunile de vară, numărul de vizitatori ai insulei este aproape egal cu numărul localnicilor. În practică, acest lucru înseamnă că veți auzi engleza și alte limbi mult mai mult decât islandeza. În ciuda acestui fapt, turismul în Islanda este încă moderat.
Serviciile turistice sunt de un nivel ridicat și există o mulțime de opțiuni din care puteți alege, fie că optați pentru observarea balenelor, închirierea de mașini sau poate o plimbare pe un cal islandez. Centrele de informare funcționează foarte bine, iar la hoteluri, pensiuni sau campinguri vă pot oferi sfaturi cu plăcere.
Islanda are o rețea mare de campinguri moderne. Există multe hoteluri în orașele mari și în principalele atracții naturale, iar în orașele mai mici localnicii își administrează propriile apartamente private.