Vremea în Islanda și cel mai bun moment pentru a merge

Puffin cu dinți groși

Deși Islanda se află aproape de Cercul Polar Arctic, clima sa este blândă pentru această latitudine. Principalul factor care contribuie la climatul mai blând este Curentul Golfului, care face ca temperaturile să ajungă la 14°C din iunie până la sfârșitul lunii august în partea de sud-vest a insulei și să rămână la zero grade iarna. Cu toate acestea, vânturile constante pot face să pară puțin mai rece decât indică termometrul.

În Islanda, soarele nu se arată pe cer pentru foarte mult timp în timpul iernii. Cu toate acestea, puteți vedea aurora boreală, care este vizibilă în mod normal din octombrie până în martie. Consultați capitolul cu sfaturi pentru observare:

La începutul verii, pe de altă parte, puteți urmări apusul și răsăritul soarelui de la miezul nopții la nesfârșit.

Deoarece vremea din Islanda poate fi periculoasă, vă recomandăm cu siguranță să verificați pe safetravel.is alertele și avertismentele privind fenomenele periculoase.

Consultați prognoza meteo pentru Islanda pe site-ul oficial al Serviciului Meteorologic Islandez en.vedur.is.

Sud-vest vs. restul insulei

Islanda poate fi împărțită în trei părți în funcție de tipul de climă.

  • Sud-vest - datorită influenței Curentului Golfului, iernile sunt mai blânde, stratul de zăpadă este mai slab, iar verile sunt cele mai călduroase de pe insulă, cu temperaturi care rareori depășesc 19 °C. Plouă adesea, dar mai ales sub formă de averse. Iarna, temperaturile sunt de obicei în jur de 0 °C. Partea cea mai sudică a insulei este cea mai însorită (Vík í Mýrdal) și arhipelagul Vestmannaeyjar.
  • Centrul (Munții Islandei) - climă aspră de munți și vulcani care ating înălțimi de 1 000 până la 2 000 de metri, cu multă zăpadă iarna și topirea ghețarilor vara. Centrul Islandei este de obicei complet inaccesibil și izolat de lume pe tot parcursul iernii; vara este scurtă, durând mai ales din iunie până la jumătatea lunii septembrie.
  • Nord și est - Clima pe coastele de nord și est este mult mai blândă decât în centrul insulei, dar mai aspră decât în sud și vest. Temperaturile din timpul iernii sunt aspre și pot coborî până la -25°C, în timp ce verile sunt răcoroase și scurte.

Islanda în timpul anului

Orele de răsărit și apus ale soarelui enumerate mai jos sunt aproximative și variază cu până la o jumătate de oră între părțile de nord și de sud ale Islandei.

Vremea în ianuarie

Ianuarie este cea mai rece lună a anului, cu temperaturi medii între -3 °C și 3 °C în sudul insulei și între -6 °C și 1 °C în nord și est. Există vânturi puternice care fac ca temperatura să scadă semnificativ, iar în munți se înregistrează adesea ninsori abundente, cu zăpadă în mod regulat la peste 500 de metri în sud-vest, dar în rest plouă și ninge des și adesea este complet acoperit de nori timp de mai multe zile la rând.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 11:30, 10:10
  • Ora apusului de soare (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 15:15, 17:00

O mare parte din atracțiile turistice din centrul și vestul insulei sunt complet inaccesibile. Este posibilă deplasarea confortabilă doar pe drumurile principale. În nordul și centrul Islandei, temperaturile de îngheț sub -15 °C nu fac excepție.

Vremea în februarie

Prognozele meteorologice în Islanda sunt, în general, destul de dificile, iar acest lucru este de două ori mai adevărat în februarie, care este una dintre cele mai puțin previzibile luni ale anului. Singurele certitudini sunt temperaturile medii de aproximativ -3 °C până la 3 °C, cu nordul încă cu aproximativ 3 grade mai jos.

În rest, soarele, ploile torențiale, ninsorile abundente, temperaturile de îngheț și de peste îngheț, uraganele puternice și lipsa vântului pot alterna rapid în timpul zilei. Februarie, pe scurt, poate arăta toate aspectele vremii islandeze la modul cel mai dur. Pe de altă parte, în a doua jumătate a lunii februarie apar cele mai bune condiții pentru observarea aurorelor.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 10:10, 9:10
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 17:00, 18:00

Vremea în martie

Martie este încă o lună de iarnă în Islanda, dar cu o creștere rapidă a orelor de lumină naturală. Așteptați-vă la temperaturi normale între -2°C și 4°C, cu vânturi puternice ca întotdeauna, dar nu la fel de neplăcute ca în mijlocul iernii.

Vremea se schimbă rapid în timpul zilei, cu ploaie, zăpadă și soare frecvent. Cu soarele mereu jos la orizont, se creează un joc magic de lumini și umbre dimineața și seara devreme. Peșterile de gheață din Skaftafell, de exemplu, sunt superbe în martie. Începutul lunii martie este încă o perioadă bună pentru a vedea aurora borealăputernică.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 8:30, 6:40
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aproximativ 18:30, 20:10

Toate drumurile interioare și majoritatea drumurilor secundare din zona Westfjords sunt închise, iar drumurile principale pot fi înghețate. Martie este o lună populară pentru schi.

Vremea în aprilie

Temperaturile medii din aprilie în sudul Islandei depășesc în sfârșit pragul de îngheț, variind între 1°C și 6°C. Zăpada este deja excepțională în părțile sudice, dar nordul și munții islandezi sunt încă ascunși sub nămeți mari, astfel încât majoritatea drumurilor de munte sunt încă închise.

Precipitațiile sunt în scădere și mai ales ploaie/zăpadă sub formă de averse rapide cu frecvente "ferestre" însorite. Deoarece aprilie nu mai este sezonul aurorelor și, invers, vara este departe de a se fi încheiat, prețurile de cazare sunt printre cele mai scăzute din an.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 6:30, 4:50
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 20:15, 21:45

Vremea în luna mai

Islanda în luna mai este marcată de temperaturi în creștere lentă, cu o medie zilnică de aproximativ 6°C, dar cifrele cu două cifre sunt din ce în ce mai frecvente în prognozele meteorologice. Vremea poate fi descrisă ca fiind "intermitent noroasă, intermitent ploioasă"... la fel ca în orice altă lună a anului. Adevărul este însă că extremele vremii se temperează în luna mai, vânturile foarte puternice apărând rar. Înghețurile care durează toată ziua apar doar la înălțime, în munți.

Primele locuri de campare se deschid în mai, iar unele drumuri de munte se deschid la sfârșitul lunii. Din a doua jumătate a lunii mai, apar primele frunze pe copaci, iar iarba începe să înverzească.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 4:45, 3:00
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 21:50, 23:30

Începând cu a doua jumătate a lunii mai, nu veți avea parte de o noapte complet întunecată în Islanda, deși încă se întunecă semnificativ timp de cel puțin 2-3 ore în mijlocul nopții.

Vremea în iunie

Luna iunie în Islanda ar putea fi descrisă ca prima lună de vară. Temperaturile diurne se situează în mod normal în jurul valorii de 13°C, dar în sud se pot apropia rar de 20°C. Iunie este luna cea mai puțin ploioasă, dar șansele să cadă câteva picături cel puțin o dată pe zi sunt foarte mari, așa că aduceți-vă gecile.

Peisajul Islandei este de un verde luxuriant, zăpada se retrage de pe munți și se deschid ultimele drumuri de munte și campinguri. Iunie este, de asemenea, cea mai faimoasă lună pentru soarele de la miezul nopții.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 3:00, 2:00
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 23:30, 0:15

Deoarece întreaga Islanda se află sub Cercul Polar Arctic, soarele dispare întotdeauna la orizont pentru cel puțin o oră, dar pe tot parcursul nopții este la fel de luminos ca un răsărit sau un apus de soare normal și nu vă așteptați la întuneric sau chiar beznă pe timp de noapte.

Vremea în iulie

Statistic, iulie este cea mai caldă lună din Islanda, cu o medie de aproximativ 15°C (59°F), iar în cazuri extreme, în sud, temperatura poate depăși 20°C (68°F). Cu ploi ocazionale și soare care alternează cu nori în cea mai mare parte a zilei, iulie este una dintre cele mai bune luni pentru a călători prin Islanda.

Toate drumurile sunt deschise, cu zăpadă doar pe cele mai înalte părți ale munților și ghețarilor. Pe de altă parte, peșterile glaciare care se topesc sunt închise și pot fi periculos de instabile.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 2:00, 4:15
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 0:15, 22:30

Chiar și în timpul lunii iulie nu veți avea parte de o noapte întunecată, se întunecă doar în mijlocul nopții spre sfârșitul lunii, dar încă nu suficient pentru a fi nevoie să porniți iluminatul public exterior.

Vremea în august

Luna august poate fi descrisă ca fiind ultima lună de vară. Temperaturile sunt încă la un nivel confortabil de 14°C, practic nu există zăpadă nicăieri în Islanda, iar singura ploaie este sub formă de aversă. Chiar și în luna august, aveți șanse mari de a avea vreme însorită cel puțin o parte din zi. În nord și est, temperaturile pot depăși 18 °C în august.

Cu toate acestea, diferențele dintre zi și noapte încep să se facă simțite, atât în ceea ce privește temperaturile, cât și lumina zilei. Natura este încă verde și luxuriantă. Cu excepția cazului în care este un peisaj vulcanic gri pe tot parcursul anului.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 4:15, 5:50
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 22:30, 20:40

Vremea în septembrie

Septembrie este luna în care se încheie sezonul estival în Islanda. Temperaturile scad până la 12 °C, dar gerul nu apare decât în părțile cele mai înalte ale munților, iar zăpada cade rar în timpul nopții. Ploile și cerul noros devin din ce în ce mai frecvente, dar rareori suficient de neplăcute pentru a afecta semnificativ o vacanță.

Datorită curentului cald al Golfului, temperaturile relativ ridicate se mențin până la sfârșitul lunii, dar începe să sufle mai tare, așa că vor fi necesare haine mai călduroase. Puținii copaci care cresc în Islanda capătă frumoase nuanțe de toamnă, însă pajiștile rămân mereu verzi.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 5:50, 7:20
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 20:40, 19:00

Majoritatea campingurilor se închid de obicei la sfârșitul lunii septembrie.

Vremea în octombrie

Octombrie este luna în care temperaturile medii revin la valori cu o singură cifră, în jur de 8°C, cu aproximativ un grad mai scăzute în nord. Sunt deseori ploi torențiale care durează mai mult de o oră, dar, pe de altă parte, rareori plouă toată ziua. Zăpada este încă un fenomen rar în zonele de coastă, dar în munți începe deja să ningă regulat și primele drumuri secundare se închid.

Copacii (de obicei doar în orașe, pentru că nu există în mediul rural) sunt colorați, iar iarba devine încet maro. La sfârșitul lunii există o șansă de a vedea aurora boreală, dar vă puteți bucura în continuare de orele de lumină relativ lungi.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 7:20, 9:00
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 19:00, 17:00

Vremea în noiembrie

În noiembrie, iarna în Islanda își face deja simțită prezența. Temperatura medie în sud se situează în jurul valorii de 0 °C, iar în nord și est în jurul valorii de -1 °C. Ninge din ce în ce mai des în zonele joase, cerul este noros în cea mai mare parte a zilei, iar razele soarelui ajung la suprafață mai ales pe coastele de sud și de vest.

Noiembrie este una dintre cele mai imprevizibile luni, vremea se schimbă foarte repede, cu ploi abundente urmate de ninsori abundente, vânt urmat de lipsa vântului și câteva raze de soare.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 9:00, 10:50
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 17:00, 15:30

Vremea în decembrie

Decembrie este cea mai întunecată lună din Islanda. Temperaturile medii sunt de aproximativ -2 °C și de aproximativ -4 °C în nord. În decembrie, ninge deja în mod regulat pe întreaga insulă, doar în sud-vest, în jurul Reykjavikului, înregistrându-se ploi ocazionale.

Nopțile lungi fac din decembrie o lună bună pentru observarea aurorelor, dar dezavantajul este cerul acoperit frecvent și îndelungat, care, logic, face imposibilă observarea. Activitatea ideală pentru luna decembrie este explorarea peșterilor glaciare, care sunt sigure și stabile datorită gheții înghețate.

  • Ora răsăritului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 10:50, 11:30
  • Ora apusului (prima și ultima zi a lunii) - aprox. 15:30, 15:15

Multe drumuri secundare sunt impracticabile, iar centrul insulei este aproape complet inaccesibil, la fel ca mari părți ale peninsulei Westfjords.

Tabelul temperaturilor pe parcursul anului

Reykjavik - Încălziți-vă oasele în izvoarele termale

Luna
Vremea
Aer
ianuarie
zăpadă
2 °C
februarie
zăpadă
3 °C
marș
ploioasă
3 °C
aprilie
însorit
6 °C
poate
însorit
10 °C
iunie
însorit
12 °C
iulie
însorit
14 °C
august
însorit
13 °C
septembrie
însorit
11 °C
octombrie
ploioasă
7 °C
noiembrie
ploioasă
4 °C
decembrie
zăpadă
3 °C

Când să mergeți la Islanda

Cele mai aglomerate luni sunt iunie, iulie și august, în principal din cauza vremii mai calde și a zilelor lungi. Cele mai multe muzee, campinguri și alte atracții turistice sunt deschise în timpul lunilor de vară. Dacă doriți să fiți cel mai sigur de cel puțin câteva ore de soare și de zile cu adevărat lungi și luminoase care pot fi valorificate la maximum pentru a explora natura Islandei, atunci mergeți în aceste luni.

Cumpărați bilete cu reducere în sezonul scăzut

Cu toate acestea, dacă obiectivul dvs. principal este să vedeți aurora boreală sau să schiați, de exemplu, mergeți în Islanda exclusiv iarna. În general, cele mai bune condiții pentru vizionarea aurorelor sunt în noiembrie/decembrie și apoi mai ales în februarie/martie, când este suficient de întuneric, dar există o șansă bună de cer întrerupt.

Cu toate acestea, dacă mergeți în noiembrie sau decembrie, nu veți avea prea multă lumină de zi. În plus, în lunile decembrie și ianuarie sunt deseori zile lungi cu cerul acoperit de nori, ceea ce zădărnicește orice șansă de a vedea aurora boreală.

Acest articol poate conține linkuri afiliate din care echipa noastră editorială poate câștiga comisioane dacă faceți clic pe link. Consultați pagina noastră Politica de publicitate.

Mai aveți întrebări?

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la articolul...

0 comentarii

Conectați-vă la Cestee

... comunitatea mondială a călătorilor

Nu aveți încă un cont de călătorie? Înregistrează-te