Cât de ușor este să vorbești engleza în Japonia? Cum sunt japonezii și când sunt închise magazinele în Japonia?
Arată cele mai bune hoteluri din Japonia
Limba japoneză
Singura limbă oficială în Japonia este japoneza.
Limba japoneză este diferită de orice altă limbă din lume. Acest lucru este complet neadevărat în ceea ce privește scrierea, care se bazează pe alfabetele silabice hiragana și katakana și pe caracterele complexe kanji. Kanji în special provine din China, iar multe dintre caractere înseamnă același lucru în chineză, dar sunt pronunțate diferit.
Japonezii au mult mai puține caractere decât chinezii, combină multe cuvinte cu hiragana sau translitera cuvinte străine în katakana. Acest lucru se datorează în principal diferenței de pronunție. Japonezii au multe moduri politicoase de a se exprima.
Japonezii nu vorbesc engleza foarte bine, cu toate acestea, nu veți avea probleme cu engleza în locurile turistice importante.
Dacă mergeți în zone rurale și izolate, este recomandat să aveți instalată o aplicație de traducere offline, care vă va fi foarte utilă.
Oamenii
Japonezii sunt oameni foarte amabili și ospitalieri, care țin foarte mult să fie politicoși nu doar cu ei înșiși, ci mai ales cu ceilalți. Prin urmare, chiar și turiștii tind să fie îmbrățișați cu amabilitate și disponibilitate.
Cu toate acestea, în ciuda mulțimii de vizitatori, japonezii nu sunt tocmai obișnuiți cu străinii. Cei mai mulți dintre ei nu vorbesc engleza, iar dacă o fac, este adesea cu un accent japonez puternic, iar în prezența străinilor unii se pot simți nervoși.
Chiar și cu o bună cunoaștere a culturii japoneze, este foarte dificil să te integrezi în societatea lor, care este foarte complexă, și mulți japonezi se luptă, de asemenea, să facă acest lucru.
Japonezii sunt un popor mândru și naționalist. Insulele sunt în majoritate covârșitoare (98%) japoneze, cu aproximativ 600 000 de coreeni și mai puțin de 400 000 de chinezi.
Sărbători
În Japonia se sărbătoresc 14 sărbători naționale, Hallowen și Crăciunul, după modelul american, fiind foarte populare, însă aceste sărbători sunt celebrate de cele mai multe ori doar de tineri împreună cu prietenii lor.
Ca vizitator, adevăratele sărbători japoneze - festivalurile (macura) - nu trebuie ratate. Acestea sunt festivaluri tradiționale, unele dintre ele fiind sărbătorite de secole în întreaga Japonie.
1 ianuarie Ganjitsu-Shōgatsu (Anul Nou)
În mod tradițional, intrările în case sunt decorate cu ornamente realizate din lemn de stejar, bambus sau kagami mochi - ornamente realizate din prăjituri de orez mochi.
Un alt ritual important de întâmpinare a Anului Nou este vizita la un templu șintoist, unde japonezii le cer zeilor și idolilor un an de bun augur.
Cu excepția câtorva minorități religioase, acesta este cel mai răspândit obicei, iar templele cele mai faimoase și sacre sunt literalmente pline de oameni în ziua de Anul Nou. Printre mâncărurile tradiționale de Anul Nou se numără mochi-ul menționat mai sus și amazake, un sake dulce care nu este neapărat alcoolic.
3-4 februarie - Secubun (Festivalul Exorcizării Diavolului)
Această sărbătoare a început să fie celebrată în perioada Edo. Diavolii (Oni) merg din casă în casă, iar locuitorii caselor îi alungă din locuințele lor cu fasole.
Conform unei vechi legende, cel mai rău și mai strict dintre toți diavolii se va întoarce atunci când fasolea înflorește. De asemenea, se duc des la temple unde împrăștie sau dăruiesc fasole.
Prima săptămână din februarie - Festivalul Zăpezii de la Sapporo
Festivalul Sapporo Yuki este unul dintre cele mai mari festivaluri ale anului în Sapporo, care are loc în februarie timp de o săptămână.
Festivalul a fost fondat de studenți în 1950, când au construit sculpturi în zăpadă în parcul Odori, centrul orașului Sapporo. Astăzi, o duzină de sculpturi mari se găsesc în jurul festivalului, împreună cu sute de mici sculpturi în zăpadă și gheață. Festivalul găzduiește concerte și alte evenimente mai mici.
3 martie - Hina macuri - Sărbătoarea fetițelor sau a păpușilor
Păpușile împărătesei și împăratului, ale servitorilor și muzicienilor lor îmbrăcați în haine din perioada Heian sunt expuse pe piedestale.
Păpușile erau considerate a conține spirite rele. Băutura obișnuită a acestei sărbători este amazake, un tip de sake dulce și nealcoolic făcut din orez fermentat; mâncarea obișnuită este o patiserie arare colorată de mărimea unui biscuit și aromată cu sos de soia.
Aprilie - Hanami
Festivalul florilor de Sakura este sărbătorit în întreaga Japonie.
Prima duminică din aprilie - Kanamara Matsuri (festivalul "steel pye") Kawasaki
Un festival al fertilității care este deosebit de popular printre travestiți, homosexuali și alte subculturi sexuale alternative.
Un festival similar, dar într-o manieră mai tradițională, este Festivalul Hōnen. Acesta are loc pe 15 martie. "Hōnen" înseamnă "an de succes" în japoneză, referindu-se la o recoltă abundentă.
Festivalul și ceremonia Hōnen celebrează binecuvântările unei femei generoase și toate tipurile de prosperitate și fertilitate. Foarte popular printre străini datorită aparentei sale bizarerii.
5 mai - Kodomo no hi (Ziua copilului)
Este o sărbătoare pentru copii sau, de asemenea, băieți. Se confecționează crapi koi uriași din pânză sau hârtie (koinobori), care sunt de obicei agățați deasupra râului de mulțimi întregi.
În ultima săptămână din aprilie, armurile de samurai (ama) sunt expuse în casele japoneze, la fel cum au fost expuse păpușile în timpul Hinamatsuri, în martie. Expunerea figurinelor de samurai sau doar a armurilor de samurai este identică cu cea din Hinamatsuri și, din nou, există o serie de reguli cu privire la modul de expunere și la ceea ce trebuie expus.
15 mai - Aoi Matsuri, Kyoto
Primele mențiuni ale acestei sărbători apar încă din secolul al VII-lea. În timpul festivalului, mesagerii pleacă de la Palatul Imperial și se deplasează la sanctuarul Shimogamo și apoi la sanctuarul Kamigamo.
Participanții la procesiune sunt îmbrăcați în costume din perioada Heian.
7 iulie - Tanabata (Ziua îndrăgostiților)
Conform legendei chineze, despre două constelații Vega (prințesa) și Altair (ciobanul) care erau îndrăgostite, dar cărora li se interzicea să se întâlnească.
Doar în această zi constelațiile se întâlnesc și se pot vedea. Oamenii decorează centrele comerciale cu produse uriașe din hârtie, iar hârtiile de urări colorate tanzaku sunt agățate pe bambus. Cel mai frumos și mai mare este în orașul Sendai.
13-16 iulie - Obon (Ziua morților)
O sărbătoare budistă (celebrată în principal în zona Kanto) când majoritatea japonezilor merg la cimitire.
Se crede că în aceste zile lumea noastră și lumea morților sunt conectate. Seara, oamenii se adună pentru un festival și dansează în jurul dansului yugara Bon odori în sunetul tobei taiko. În Kyoto, se sărbătorește seara prin aprinderea pe dealurile din jurul orașului a unor ruguri uriașe în forma diferitelor personaje, pentru ca sufletele celor decedați să își poată găsi mai ușor drumul spre cer.
19 iulie - Tōrō nagashi (festivalul lanternelor plutitoare)
Are loc în paralel cu Obon matsuri. Felinarele simbolizează sufletele celor decedați care pleacă spre lumea cealaltă. Adesea folosit, de exemplu, în Hiroshima pentru a onora victimele celui de-al Doilea Război Mondial.
Iulie - Gion Matsuri - Kyoto
Cel mai faimos și mai mare festival din Kyoto. Este plin de parade, dansuri, cântece, mâncare și multe altele.
2-7 august - Nebuta Matsuri - Aomori
O paradă de figuri gigantice strălucitoare făcute din hârtie. Cel mai adesea ele reprezintă războinici în timpul unor evenimente istorice celebre.
12-15 august - Awa Odori -Tokushima
Cel mai faimos este dansul zomeki, care este cel mai adesea dansat de femei în costume speciale. Festivalul este adesea asociat cu Obon matsuri și este de natură budistă. Dansul este menit să alunge spiritele rele și să celebreze sufletele morților.
22 octombrie - Jidai Matsuri - Kyoto
Este în principal o paradă istorică a tuturor perioadelor din Japonia. În cadrul paradei defilează și singura femeie războinică samurai documentată, Tomoe.
Deși bine cunoscut, este un festival relativ tânăr. Seara, festivalul de foc Kurama no Hi-Matsuri, cunoscut și sub numele de Daimonji, după personajele uriașe care ard pe dealuri. Focul este menit să simbolizeze sufletele morților.
Nu există o dată fixă pentru unele dintre festivități, în fiecare an acestea putând fi devansate cu câteva zile
Cultura
Există nenumărate sanctuare și temple în Japonia. La ce sunt dedicate acestea? În Japonia, nu numai budismul este răspândit, ci și șintoismul într-o mare măsură.
Șintoismul se găsește exclusiv în Japonia și se ocupă de propria mitologie, care există în Japonia de mult mai mult timp decât budismul însuși.
Odată cu apariția budismului, cele două religii s-au tolerat reciproc și, în unele cazuri, chiar au fuzionat în ceea ce este cunoscut sub numele de budism shintoist, datorită faptului că au multe asemănări.
Japonezii respectă toate sărbătorile și festivalurile asociate cu aceasta, chiar dacă spun că nu cred în niciun zeu. În ciuda ateismului lor, japonezii sunt un popor foarte superstițios. Un sanctuar șintoist poate fi recunoscut după faptul că în fața sa există o poartă Torii mare, pe care templele budiste nu o au.
Lucruri tradiționale pe care le-ați putea întâlni
Talismane norocoase
Tanuky - un idol al norocului sub forma unui raton, ale cărui statui sunt amplasate în fața magazinelor sau a caselor. În superstiție, Tanuky are o natură prietenoasă plăcută, dar își poate schimba forma. De asemenea, el este asociat cu fertilitatea, nu numai în statui, ci și în xilogravurile antice organele sale genitale sunt mărite la proporții comice.
Omamori - o pungă mică de pânză colorată cu un oracol de hârtie sau de lemn în interior. Acestea pot fi cumpărate din temple și sanctuare. Puteți spune la ce servesc după culoarea lor, de exemplu roșu este culoarea norocului.
Cocorii - cocorul este o pasăre sacră în Japonia, un simbol al vieții lungi, și este cunoscut și pentru origami, unde este cel mai împăturit obiect (plierea hârtiei în diferite forme). Este origami care poate fi observat în multe temple și sanctuare sub forma unor ghirlande lungi de hârtie, este vorba doar de cocori pliați unul după altul. Japonezii cred că dacă împăturești 1.000 de cocori, vei fi vindecat de boală. Cel mai mare număr poate fi găsit în Hiroshima, unde oamenii îi împăturesc simbolic pentru victimele bombei atomice.
Îl cunoaștem pemanek neko - o pisică aurie cu o labă oscilantă ridicată - din restaurantele chinezești sau din magazinele vietnameze. Ea își are locul și în Japonia și este concepută pentru a aduce mai mult trafic în orice afacere. Laba sa mișcătoare este menită să atragă clienții, caz în care are lăbuța stângă ridicată. Cu laba dreaptă ridicată, se presupune că aduce bani proprietarului, un astfel de maneky neko fiind de obicei auriu. Dacă ambele labe sunt ridicate, se presupune că aduce siguranță casei sau afacerii. Culorile diferite determină în ce se specializează statuia.
Daruma - Capul mare, alb ca fruntea, fără ochi, poate părea înfricoșător la prima vedere, dar este inițial cel al călugărului Zen Bodhidharma, care a adus budismul Zen în Japonia. Daruma, pe de altă parte, este un idol al norocului; atunci când îți pui o dorință, îi pictezi ochiul stâng, iar când îți este îndeplinită, ochiul drept.
Kokeshi - o păpușă tradițională japoneză din lemn. A început să fie fabricată în perioada Edo și era cumpărată de vizitatorii onsen-urilor (băile publice) ca suvenir. Păpușa este făcută din lemn de cireș, care arde rău. De aceea, oamenii le cumpărau ca talisman împotriva incendiilor din casă.
Ceremonia ceaiului - bazată pe învățăturile Zen. Este lipsită de toate lucrurile inutile, iar participanții savurează ceai verde matcha cu desert wagashi în liniște, dar în conformitate cu reguli stricte.
Arte marțiale - Kendo (scrimă japoneză), sumo, karate.
Teatru - Kabuki este cel mai faimos teatru din Japonia, jucat exclusiv de bărbați, rolurile feminine nefiind excluse. Puțin se mai știe că acest teatru a fost fondat și condus de femei pentru o lungă perioadă de timp. A fost interzis deoarece femeile îl foloseau ca mijloc de prostituție.
Jorury, sau Bunraku, este un teatru japonez jucat cu păpuși. Are sediul în Osaka, unde această artă a fost reînviată. Teatrul Noh prezintă piese interpretate de actori care poartă măști atunci când joacă.
Kimono/yukata - termenul kimono este foarte bine cunoscut în lume. Este un veșmânt tradițional japonez care este admirat în special de gheișe și maiko datorită varietății uriașe de culori și motive brodate pe mătase. Kimono-ul este alcătuit din mai multe straturi, iar dacă doriți să vă achiziționați unul, nu va fi o afacere ieftină. Pe de altă parte, yukata este o versiune de vară a kimonoului și este accesibilă și ușoară. Japonezii îl poartă des, mai ales în timpul verii, când au loc matsuri și hanabi. Nu este nimic greșit dacă un străin își ia o yukata și o poartă la un festival, dar aveți grijă să nu purtați un halat simplu în loc de yukata, care este adesea oferit turiștilor drept yukata sau chiar kimono, deoarece ați fi de râsul publicului.
Bonsae - copaci pitici mici, întâlniți în grădinile Zen.
Ikebana - decorațiuni florale tradiționale, adesea folosite în casele de ceai, unde sporesc atmosfera Zen generală.
Yakuza - mafia japoneză, care de fapt operează în Japonia în clandestinitate și este tolerată de stat. Yakuza este prima care își ajută țara în caz de dezastru. Cu toate acestea, oamenii obișnuiți se feresc de ei. Dacă un japonez sau chiar un străin are un tatuaj, el este automat asociat cu mafia. Acesta este motivul pentru care este interzisă afișarea tatuajelor în public, în special în băi și piscine.
Onsen - onsens sunt băi japoneze, datorită activității vulcanice au fost folosite pentru relaxare din timpuri imemoriale, unele izvoare au efecte curative. Japonezii sunt foarte curați și este o tradiție să se spele cel puțin o dată pe zi. Ei folosesc băile ca o distracție socială. Multe case vechi nu au baie, dar onsen-urile anterioare sunt folosite ca baie publică.
Cultura populară
Karaoke - este una dintre principalele distracții din Japonia și nu contează dacă știi să cânți sau nu. Barurile de karaoke sunt incredibil de numeroase în Japonia.
Anime și manga - desenele animate anime sau desenele animate manga cunosc un mare avânt în țara noastră ca idol principal al culturii pop actuale. Există câte ceva pentru fiecare în gama largă de genuri și stiluri artistice. Fanii anime-urilor și manga sunt numiți otaku.
Purikura - este un aparat foto foarte popular în special în rândul tinerilor, caracteristica specială a acestui aparat este că vă ajustează automat în fotografie, vă mărește ochii, vă netezește fața. După ce ați făcut fotografia, puteți edita fotografia în orice mod doriți, puteți adăuga ceva sau puteți adăuga o imagine. Aparatul vă va oferi apoi 2 fotografii care sunt și autocolante. Fiecare aparat de vending are un design diferit pentru a răspunde cererii uriașe de oameni care continuă să facă fotografii. În unele dintre cele mai specializate încăperi în care se află aceste aparate, puteți închiria chiar și costume pentru a face mai distractiv să faceți fotografii cu prietenii dvs. Puteți găsi aparate de vending în centrele comerciale sau de divertisment din tot Tokyo.
Pachinko - un aparat de joc cu bile metalice foarte popular. Premiul nu este în bani, ci în obiecte materiale de uz casnic. Mulți jucători sunt atât de experimentați încât își pot mobila apartamentul aproape gratis, dar petrec ore întregi la el.
Turismul
Nivelul turismului este ridicat. În Japonia se mândresc cu servicii de înaltă calitate de toate tipurile. Mulți turiști sunt atrași de Japonia din mai multe motive.
Japonia este perla Orientului, are multe monumente conservate, o istorie bogată și o cultură atât de specifică încât nu poate fi confundată cu nicio alta.
De asemenea, este o țară sigură și bogată, spre deosebire de unele părți ale Asiei (poate la fel de interesante).
Afișați prețurile hotelurilor în Japonia
Geografie
Japonia se află la marginea estică a continentului asiatic. Țara este formată dintr-un lanț de insule în vestul Oceanului Pacific. Cele mai mari insule sunt (de la nord la sud) Hokkaido, Honshu (cea mai mare insulă), Shikoku și Kyushu.
Cea mai mare și mai importantă insulă a Japoniei este Honshu. Pe coasta sa estică se află capitala Tokyo și cel mai înalt munte Fuji. La vest de Tokyo se află orașe precum Nagoya, Osaka și istoricul Kyoto.
La sud de Honshu se află Shikoku, o insulă cu peisaje frumoase și izvoare termale. Este o insulă relativ puțin populată, un loc popular pentru relaxare și pentru iubitorii de natură și artă.
Kyushu este o insulă din partea de sud-vest a Japoniei, renumită pentru numeroasele sale izvoare vulcanice și spa-uri. Aici se află multe orașe importante, cum ar fi Fukuoka, Beppu și, datorită tragediei, faimosul Nagasaki.
Ultima insulă majoră a Japoniei este Hokkaido. Este cea mai nordică insulă din arhipelagul japonez. În ceea ce privește tradițiile culturale, nu este o insulă tipic japoneză, deoarece a fost anexată Japoniei abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este un loc ideal pentru sporturile de iarnă și festivalurile de iarnă. Are o bucătărie tipică și o climă deja relativ rece.
Aceste insule includ un grup de insule mai mici din imediata vecinătate, precum și insule mai îndepărtate, cum ar fi Okinawa. Lungimea totală a liniei de coastă a tuturor insulelor este de 33 889 km.
Japonia este o țară în mare parte muntoasă. Cel mai înalt munte este Muntele Fuji(3 776 m). Populația este concentrată în principal în zonele de coastă. Densitatea populației este foarte mare; Japonia este a 37-a cea mai populată țară din lume.
Istoria pe scurt
Japonia are o istorie lungă și tumultoasă, pe care poporul japonez o recunoaște și astăzi și din care continuă să se inspire, fiind pe bună dreptate mândru de cultura sa.
Prima colonizare preistorică a insulelor japoneze datează de aproximativ 30 000 de ani. Japonia a fost mult timp inspirată de cultura avansată a Chinei și putem vedea mușcate de elemente preluate de pe continent, dar adaptate pentru uzul propriu al Japoniei. Datorită relațiilor comerciale și politice cu China, Japonia s-a dezvoltat rapid.
În secolul al VI-lea, budismul a ajuns în Japonia și a schimbat semnificativ întreaga societate. Începe perioada Nara, este fondat orașul Kyoto.
Perioada Heian, la sfârșitul secolului al VIII-lea, începe o mare dezvoltare culturală și artistică. În această perioadă, puterea curții imperiale scade treptat până când se prăbușește complet, declanșând un război al puterii între diferitele familii conducătoare. În perioada Kamakura, este instituit shogunatul, un sistem de guvernare militară.
Între 1274 și 1281, au avut loc două tentative și o invazie mongolă a Japoniei. Ambele s-au încheiat cu un eșec din cauza lucrării naturii, a taifunului, dar și a apărării samurailor.
Au urmat mai multe tulburări politice, care au culminat cu marea perioadă a statelor războinice, Sengoku jidai, care a durat peste o sută de ani și s-a încheiat cu uriașa bătălie de la Sekigahara, după care Tokugawa Ieyasu a instituit ultimul shogunat și astfel a început glorioasa perioadă Edo.
Aceasta a durat până în 1868, când Japonia a fost obligată să își deschidă porturile pentru americani. La acea vreme, era o țară incredibil de înapoiată, deoarece nu cunoscuse nicio dezvoltare în aproape 300 de ani datorită păcii și închiderii tuturor interacțiunilor comerciale și politice cu țările vecine.
Sfârșitul secolului al XIX-lea a fost, prin urmare, o perioadă de mari schimbări și de modernizare rapidă pentru Japonia, culminând cu mai multe războaie și conflicte armate atât în Asia, cât și la nivel mondial.
După pierderea celui de-al Doilea Război Mondial, Japoniei i-a luat mult timp să se redreseze.
Cu toate acestea, datorită spiritului național și asistenței financiare din partea SUA și a puterilor victorioase, industria și infrastructura au fost reconstruite rapid. Astăzi, Japonia este una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere tehnologic, dar și-a păstrat tradițiile bogate.